Μέλασμα – Τι είναι ?

Μέλασμα (κοινώς πανάδες) είναι δερματικές δυσχρωμίες που εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του προσώπου και σπανιότερα σε άλλες ηλιοεκτεθειμένες περιοχές όπως λαιμό, αντιβράχια, κτλ.

Ο όρος «μέλασμα» έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελληνική λέξη μέλας, που σημαίνει μαύρος. Έτσι, λοιπόν, το μέλασμα αποτελεί μια επίκτητη δερματοπάθεια υπερμελάγχρωσης του προσώπου.  0φείλεται στην τοπική υπερπαραγωγή της χρωστικής του δέρματος που ονομάζεται μελανίνη. Η μελανίνη παράγεται από ειδικά κύτταρα, τα μελανινοκύτταρα που κάτω από “ειδικές” συνθήκες γίνονται “υπερευαίσθητα” με αποτέλεσμα να υπερπαράγουν τοπικά την εν λόγω χρωστική και να δημιουργούνται νησίδες δυσχρωμιών στο δέρμα.

Συχνότητα εμφάνισης Μελάσματος                                                                 Το μέλασμα παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ειδικότερα σε εκείνες που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα και κατά κανόνα σε όσες ζουν σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια.  Τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνεται έξαρση των περιστατικών μελάσματος, εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Παγκοσμίως, έχει υπολογιστεί ότι οι πανάδες προσβάλλουν περίπου 45-50 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες.

Αιτίες πρόκλησης

-Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

-Κληρονομικοί παράγοντες

-Ορμονικές διαταραχές

-Έλλειψη Μικροθρεπτικών συστατικών και ερεθιστικές ουσίες

ΘΕΡΑΠΕΙΑΜΕΛΑΣΜΑΤΟΣ                                                                                                                              Για την αποτελεσματική θεραπεία του μελάσματος χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ανάλογα με την έκταση και το είδος της βλάβης, θα σχηματίσουμε το πλέον κατάλληλο θεραπευτικο πρωτόκολλο. Απολύτως εξατομικευμένα λοιπόν,θα στοχεύσουμε  την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Καποιες από τις θεραπείες που προτείνουμε είναι οι εξής

  • -Peeling TCA                                                                                                              –Mesocode  
  • -Ενέσιμη Μεσοθεραπεία με vita c
  • -Δερμοαπόξεση
  • -Επαγγελματικά προιοντικά πρωτόκολλα

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ                                                                                               

Το μοναδικό μέτρο που ενδέχεται να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης μελάσματος είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να προστατεύεστε αποτελεσματικά με:
•Αντηλιακό
•Γυαλιάηλίου
•Καπέλο

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *