H Διατροφή κύρια συμμετοχή στις Γαστρεντερολογικές Παθήσεις

flora-intestinal

Το γαστρεντερικό σύστημα έχει μία κύρια και σημαντική λειτουργία, την αποτελεσματική διέλευση, πέψη και την απορρόφηση της τροφής καθώς επίσης και την αποβολή των άπεπτων και μη απαραίτητων συστατικών των τροφών ή των βλαβερών προιόντων που προκύπτουν από την πέψη των τροφών. Η σωστή πέψη και απορρόφηση των αναγκαίων και χρήσιμων συστατικών των τροφών είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την ανάπτυξη του οργανισμού,όσο και για τη διατήρηση και την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας για τις λειτουργίες του.

Ως γαστρεντερολογική νόσος ονομάζεται οποιαδήποτε διαταραχή εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι τέτοιων διαταραχών. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από αυτές όπως είναι το Πεπτικό Έλκος, η Δυσπεψία, η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος ,η Οισοφαγίτιδα η Σπαστική και η Ελκώδης Κολίτιδα καθώς και η Νόσος του Crohn.

Η προσέγγιση και ο χειρισμός του προβλήματος, με τις κατάλληλες συμβουλες από την μεριά του Διαιτολόγου, στις περιπτώσεις των παθήσεων του Γαστρεντερικού συστήματος είναι σημαντική ως προς την βελτίωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων αλλά ακόμη κι ως προς την αντιμετώπιση και την οριστική θεραπεία κάποιων από αυτές. Ο διαιτολόγος σίγουρα δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τον ρόλο του κλινικού γιατρού στην χάραξη του θεραπευτικου σχήματος ανά περίπτωση αλλά είναι εκείνος που θα ρυθμίσει την συνιστώμενη θεραπεία όσον αφορά το σκέλος της διατροφής. Γιατι ειδικά στις γαστρεντερολογικές διαταραχές η θεραπεία εχει δύο εξίσου σημαντικά σκέλη: την φαρμακευτική θεραπεία αλλά και την ειδική διατροφή

Είναι αλήθεια ότι στις περισσότερες περιπτώσεις από τις γαστρεντερολογικές παθήσεις ο ασθενής είναι αυτός που γνωρίζει τι από αυτά που καταναλώνει τον πειράζει προκαλώντας έξαρση στο πρόβλημά του. Και είναι επίσης αλήθεια ότι σε αρκέτες από τις περιπτώσεις ασθενών με διαταραχές του γαστρεντερικού οι ενοχλήσεις από τρόφιμα ποκίλλουν άρα και η ακολουθούμενη δίαιτα ειναι εξατομικευμένη απο ασθενή σε ασθενή με την ίδια πάθηση.

Η σημασία της παρουσίας του διαιτολόγου με την συστηματική παρακολούθηση της κάθε περίπτωσης έχει ρόλο στο να συγκεντρώσει και να ταξινομήσει όλες αυτές τις πληροφορίες αλλά και επιπλέον με τις ειδικές γνώσεις που διαθέτει να προσθέσει επιπλέον τυχόν χρήσιμα συστατικα στη διατροφη του ασθενούς διαμορφώνοντας έτσι μια καθημερινή επωφελή για τον ασθενή διαίτα.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι στην περίπτωση των γαστρεντερολογικών παθήσεων η συνιστώμενη από τον διαιτολόγο διατροφή έχει ακριβώς την ίδια σημασία όσο και η φαρμακευτική αγωγή. Και τα δύο μαζί στις παθήσεις αυτές θα αποτελέσουν την ολοκληρωμένη θεραπεία.