Διατροφή Αθλητών

Οι αθλητές, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους υπόλοιπους ανθρώπους, επομένως ωφελούνται από την εποπτεία επαγγελματία διαιτολόγου με γνώσεις στην αθλητική διατροφή, ο οποίος τους συμβουλεύει για τις ατομικές ανάγκες ενέργειας και θρεπτικών συστατικών και τους βοηθά να αναπτύξουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της αθλητικής τους απόδοσης.

banner-athletes-diet

Οι διατροφικές απαιτήσεις των αθλητών κατά την διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου διαχωρίζονται ανάλογα με τις τρεις κύριες χρονικές περιόδους που αφορούν ένα αγώνισμα. Χαρακτηρίζονται ως προ-αγωνιστικό γεύμα, μετα-αγωνιστικό γεύμα, και τις ανάγκες σε ενέργεια και υγρά κατά την διάρκεια του αγωνίσματος.

Στα προαγωνιστικά γεύματα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση (α) στην χρονική στιγμή κατανάλωσης του γεύματος, (β)την ποσότητα του γεύματος, (γ) τα συστατικά του γεύματος, (δ)τα υγρά που προσλαμβάνονται. Ο στόχος του μετα-αγωνιστικού γεύματος είναι να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γλυκογόνο μέχρι τον επόμενο αγώνα, να ενυδατώσει τον οργανισμό, να αποκαταστήσει τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν κατά την διάρκεια της εφίδρωσης.

Η μετέπειτα ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την αποκατάσταση και την διατήρηση των ιστών που έχουν υποστεί σοβαρό καταβολισμό.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.