Πρόληψη Παχυσαρκίας

Σήμερα πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία και η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί ως η επιδημία του αιώνα μας. Η Ελλάδα συγκεκριμένα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

 

banner-prolipsi-paxysarkias-2

 

Οι ρίζες της νόσου της παχυσαρκίας βρίσκονται στην παιδική και στην εφηβική ηλικία, επομένως η μόνη λύση που μπορεί να ανακύψει και να μειώσει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των παχύσαρκων επόμενων γενεών, είναι η πρόληψη.

Όμως επειδή υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, αυτές πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα μέσω ιατρικών εξετάσεων για να μπορέσει το σώμα να διατηρήσει ευκολότερα το φυσιολογικό του βάρος.

Σε περίπτωση που το βάρος δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα πρέπει να απευθυνόμαστε σε διαιτολόγο.

Ο καθένας από εμάς πρέπει να ενημερωθεί στον τομέα της πρόληψης και πρέπει να ξεπεράσει τα όρια του ιατρικού κόσμου και να επικεντρωθεί στην αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής.

Στην πράξη, πρέπει να ληφθούν στα κατάλληλα μέτρα στο σχολείο όπως η ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και ο περιορισμός εφοδίασης των σχολειών με τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει τακτικός έλεγχος του βάρους και του Δείκτη Μάζας Σώματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται στο παιδί η φυσιολογική ανάπτυξη.

Κατά την περίοδο της εφηβείας παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές καθώς παράλληλα με την ανάπτυξη υπάρχει και συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη.

Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίδραση στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Μια ισορροπημένη διατροφή στην εφηβεία βοηθά στην καλή σωματική αλλά και πνευματική απόδοση ενώ παράλληλα προλαμβάνει προβλήματα υγείας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.