Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Παχυσαρκία είναι η υπερβολική συσσώρευση λίπους. Οι ειδικοί συμφωνούν στο γεγονός ότι η παχυσαρκία δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα και μοναδικό αίτιο.

banner-paxysarkia

Περιβάλλον και κληρονομικότητα, άγχος και ψυχολογική πίεση, ορμονικές ή άλλου είδους διαταραχές, σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής και σωματική αδράνεια – όλα συμβάλλουν λίγο ή πολύ στη διαμόρφωση του βάρους. Σε φυσιολογικούς ενήλικες το λίπος του σώματος κυμαίνεται από 12% έως 20% του συνολικού βάρους.

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν, ότι υπάρχει παχυσαρκία, όταν το σωματικό βάρος του ατόμου υπερβαίνει κατά 20% – 30% το ιδανικό βάρος για το φύλο και την ηλικία του ατόμου αυτού.

Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως: η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές νόσοι και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,η δυσλιπιδαιμία, το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, το άσθμα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έγκειται στη τροποποίηση εκείνων των παραγόντων που είναι μεταβλητοί. Τέτοιοι είναι παράγοντες όπως το βάρος, οι διατροφικές συνήθειες, η σωματική δραστηριότητα.

Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά και να αποφεύγονται οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, που ίσως είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία, από την ίδια την παχυσαρκία.

Το καθημερινό διατροφολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών το οποίο θα συνδυάζεται από ήπιας μορφής άσκηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για μία σύντομη δωρεάν εξέταση πατώντας εδώ.