Ανορεξία – Βουλιμία

Η ανορεξία και η βουλιμία συγκαταλέγονται στην κατηγορία των διαταραχών πρόσληψης τροφής και πιθανόν αποτελούν μια μοναδική διαταραχή με δυο εκφάνσεις.

banner-anorexia-boulimiaΤα αίτια που τις προκαλούν είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες κατά την εφηβική και την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Χαρακτηριστικά της ανορεξίας είναι η διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού με αποτέλεσμα το άτομο να αρνείται να διατηρήσει το φυσιολογικό επίπεδο βάρους φοβούμενο την αύξηση βάρους και οδηγείται σε εκούσια ασιτία.

Χαρακτηριστικά της βουλιμίας είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο οδηγεί σε αίσθημα ενοχής και δυσφορίας. Αυτή η έλλειψη ελέγχου κατανάλωσης τροφής συνδυάζεται με επανειλλημένη χρήση μεθόδων αντιστάθμισης, λόγω του φόβου της αύξησης βάρους.

Η ανορεξία και η βουλιμία έχουν πολύ σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, όμως μπορούν να υπερνικηθούν με τη σωστή θεραπεία. Η αναγνώριση του προβλήματος από τον ασθενή και η συνειδητοποίηση της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς είναι το εναρκτήριο σημείο της θεραπείας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία βασίζεται στην ψυχολογική υποστήριξη, γίνεται η προσπάθεια να αλλάξει η αντίληψη του ατόμου για το σώμα του και ενθαρρύνονται οι αλλαγές της διατροφικής του συμπεριφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.