1) Αντιμετωπίστε την άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει νέα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, κρέας και αυγό) με τη συνεχή επανάληψη και την έκθεσή του σε αυτά. Όταν του σερβίρετε τακτικά ένα τρόφιμο, ανεξάρτητα με το αν θα το φάει τελικά, τότε σταδιακά εξοικειώνεται με αυτό, και στην όψη αλλά και στην οσμή του, μέχρι τη στιγμή που παύει να είναι «νέο».
2) Μπορείτε να σερβίρετε τα νέα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες, συνήθως ως συνοδευτικά άλλων τροφίμων, με τα οποία το παιδί είναι ήδη εξοικειωμένο.
3) Προσθέστε νέα τρόφιμα στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί είναι ακόμα πεινασμένο.
4) Παρουσιάστε και σερβίρετε τα νέα τρόφιμα με δημιουργικότητα και φαντασία για να γίνεται πιο ευχάριστο το φαγητό. Θα γίνουν πιο διασκεδαστικά χρησιμοποιώντας πιάτα και ποτήρια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια.
5) Μη μαγειρεύετε ξεχωριστό γεύμα για το παιδί. Πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι το φαγητό που πρέπει να φάει και όχι να του δίνετε διάφορες εναλλακτικές επιλογές, από τις οποίες θα επιλέξει κάτι της αρεσκείας του.
6) Προσπαθήστε να δίνετε εναλλακτικές από την ίδια ομάδα τροφίμων. Για παράδειγμα ρωτήστε το αν θα προτιμούσε να φάει ντομάτες ή καρότα για μεσημεριανή σαλάτα.
7) Η τακτική της ανταμοιβής και της τιμωρίας εγκυμονεί κινδύνους. Η ανταμοιβή δε θα πρέπει να είναι ένα φαγητό, όπως «αν φας τον αρακά θα σου δώσω παγωτό» αλλά να είναι κάτι μικρό ή μια λεκτική επιβράβευση. Μπορείτε απλά να το επιβραβεύσετε χαρίζοντάς του ένα χαμόγελο και επαινώντας το. Η τιμωρία επίσης δεν πρέπει να σχετίζεται με το φαγητό.
8) Η πίεση και ο εξαναγκασμός φέρνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και προκαλούν φαινόμενα αντίδρασης, επιδεινώνοντας τη φοβία του παιδιού.
9) Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σε αυτή την ηλικία. Όταν παρακολουθεί εσάς ή τα άτομα της οικογένειας να τρώνε με ευχαρίστηση τα φρούτα και τα λαχανικά εξοικειώνεται και είναι πρόθυμο να τα δοκιμάσει. Εξάλλου ο μιμητισμός στη παιδική ηλικία θεωρείται η απαρχή της εκπαίδευσης.
10) Συζητήστε με το παιδί τι είναι αυτό που δεν του αρέσει σε κάποιο φαγητό, όπως για παράδειγμα η γεύση, η υφή, η εικόνα του τροφίμου, αν είναι ζεστό ή κρύο ή αν δε του αρέσει κάποιο συστατικό του τροφίμου κ.α.
11) Προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα σε τακτικές ώρες και να τρώτε μαζί με το παιδί σας σε ένα ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον, χωρίς περισπασμούς όπως μπορεί είναι η ανοιχτή τηλεόραση.
12) Μη δίνετε στο παιδί πολλά σνακ, όπως μπισκότα, σοκολάτες ή αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα έχει μειωμένη όρεξη την ώρα του φαγητού. Προτιμήστε σνακ όπως τα φρούτα, τα γιαούρτια ή ένα τοστ με τυρί.
13) Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, να συμμετέχει στη προετοιμασία του γεύματος και ενθαρρύνετέ το να το φάει μόνο του.
14) Πάρτε τα παιδιά μαζί σας στο μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ και αφήστε τα να επιλέξουν τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και να βοηθήσουν στην αγορά των τροφίμων.
15) Βάλτε συστατικά που δεν αρέσουν στο παιδί σας μέσα στο φαγητό (π.χ. λαχανικά σε ένα μπιφτέκι) και στη συνέχεια συζητήστε μαζί του αν του άρεσε και ενημερώστε το για το τρόφιμο που κατανάλωσε χωρίς να του κρύψετε την αλήθεια.