Σπλαχνικό λίπος. Τι είναι και πως μπορώ να το μειώσω;

Βιταμίνη D : η βιταμίνη του ήλιου!
2 Δεκεμβρίου, 2015
Εξυπνες διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων
28 Δεκεμβρίου, 2015

Σπλαχνικό λίπος. Τι είναι και πως μπορώ να το μειώσω;

Sport diet

Το υπερβάλλον σωματικό λίπος που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα είναι πολλές φορές ανεπιθύμητο, τόσο για λόγους αισθητικής, όσο και για λόγους υγείας, και πρέπει να μειώνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει τα επιθυμητά όρια.

Υπάρχουν 2 αποθηκευτικές μορφές λίπους. Πρώτον, το ορατό λίπος, δηλαδή αυτό που φαίνεται και συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα σε περιοχές, όπως η κοιλιά, τα χέρια, οι μηροί και ονομάζεται υποδόριο και δεύτερον το μη ορατό λίπος, δηλαδή αυτό που δεν φαίνεται και αποθηκεύεται εσωτερικά στην περιοχή της κοιλιάς γύρω από τα εσωτερικά όργανα και ονομάζεται σπλαχνικό. Το λίπος, αυτό,  βοηθά στην προστασία των οργάνων, όπως είναι το ήπαρ, το πάγκρεας, η καρδιά και οι πνεύμονες, αλλά εάν υπερβεί τις φυσιολογικές τιμές είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία.

Το σπλαχνικό λίπος, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας παράγοντας κινδύνου πολλών μεταβολικών διαταραχών και ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υπεργλυκαιμία, η υπερινσουλιναιμία, η υπερτριγλυκεριδαιμία, η υπερλιπιδαιμία, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, η υπνική άπνοια ακόμα και για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συνήθως οι άντρες και οι μεταμμηνοπαυσιακές γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα μη φυσιολογικές τιμές σπλαχνικού λίπους. Ωστόσο, το σημαντικότερο αίτιο αύξησης της συγκεκριμένης μορφής λίπους είναι το υπερβάλλον σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Υπάρχουν, όμως και άλλες περιπτώσεις συσσώρευσης λίπους στην κοιλιακή χώρα, όπως είναι παραδείγματος χάριν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η κατάθλιψη, η ηλικία, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι ορμονικές διαταραχές, το υπερβολικό άγχος, η καθιστική ζωή, η μη ισορροπημένη διατροφή και οι συχνές αυξομειώσεις του σωματικού βάρους.

Η καλύτερη αντιμετώπιση για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους είναι η τροποποίηση κάποιων καθημερινών συνηθειών του τρόπου ζωής. Είναι απαραίτητος ο συνδυασμός σωστής διατροφής και κατάλληλης φυσικής δραστηριότητας, καθώς επίσης  καλύτερος ύπνος και λιγότερο άγχος.

Συμβουλές για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους

  • Μειώστε το σωματικό σας βάρος και το σωματικό σας λίπος, εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
  • Ακολουθήστε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως), γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, άπαχα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια και ελαιόλαδο.
  • Καταναλώστε πηγές «καλού» λίπους, όπως φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο), ανάλατους ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια (πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα), γιατί σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα του λίπους στη διατροφή αλλά και η ποιότητα του.
  • Αυξήστε την ημερήσια πρόσληψη νερού.
  • Μειώστε την πρόσληψη των αλκοολούχων ποτών και των αναψυκτικών, πλούσια σε ζάχαρη.
  • Ασκηθείτε περισσότερο. Συστήνεται, κυρίως, ήπιας ή μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (περπάτημα, ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμβηση, χορός), 3-5 φορές εβδομαδιαίως για 30-60 λεπτά.
  • Κοιμηθείτε καλά. Το σπλαχνικό λίπος δεν αυξάνεται, όταν ο ύπνος είναι επαρκής, δηλαδή 7-8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Ελαττώστε το άγχος της καθημερινότητας. Αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις και διαχειριστείτε το άγχος σας.

 

Comments are closed.