Ο ρόλος της Διατροφής στη πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ασβέστιο
5 Απριλίου, 2016
Η γυμναστική επανάσταση Miha Bodytec!
5 Απριλίου, 2016

Ο ρόλος της Διατροφής στη πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

 

 

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό στην ιατρική ότι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνισή τους  είναι η κληρονομικότητα. Είναι όμως επίσης σαφές πλέον ότι εκτός της κληρονομικότητας, σημαντικά στοιχεία που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των επίκτητων καρδιολογικών παθήσεων αποτελούν η καθιστική ζωή, το stress, βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ και φυσικά η κακή διατροφή.

Στην έννοια της κακής διατροφικής περιλαμβάνονται αφενός η μεν  ακατάστατη σε χρόνο και ποσότητα  διατροφή αφετέρου δε οι βλαβερές σε ποιότητα τροφές που καταναλώνουμε.

Είναι δε οι διατροφικές μας συνήθειες εκείνες που ευθύνονται μεταξύ των άλλων παραγόντων της εποχής μας για την εμφανισή των παθήσεων της καρδιάς και των αγγείων.

Είναι όμως κι αυτές που κατέχουν σημαντική θέση τόσο στην πρόληψη για την εμφάνισή τους όσο και στην θεραπευτική αντιμετώπισή τους μαζί με την φαρμακευτική αγωγή.

Τροφές που ωφελούν την καρδιά σας

Ελαιόλαδο

Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Το ελαιόλαδο δεν κατέχει τυχαία τόσο σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Η διατροφική του αξία ήταν αυτή που ανέδειξε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας και μιλώντας για τη διατροφική του αξία αναφερόμαστε στην περιεκτικότητά του σε καλά – ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

Πορτοκάλια , φράουλες,  grapefruit, μανταρίνια

Πλούσια σε βιταμίνη C. Τα πορτοκάλια δε εκτός των άλλων ωφέλιμων συστατικών είναι πλούσια  σε πηκτίνη, μια ουσία που καταπολεμά τη χοληστερόλη, καθώς και κάλιο που βοηθά στον έλεγχο της πίεσης και αλλά ταυτόχρονα είναι πολύτιμη για την καρδιακή λειτουργία.

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν βοηθούν στην προστασία των αγγείων.

Καφές

Ο καφές όπως και το τσάι βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Και τα δύο περιέχουν μια ουσία, την καφείνη,  της οποίας η λογική κατανάλωση ( 2-3 κούπες καφέ ή τσάι την ημέρα), βοηθά  στην υγεία των αγγείων και απομακρύνει το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Η υπερκατανάλωση όμως μπόρει να αποβεί σοβαρά επιβλαβής  στην καρδιά και στα αγγεία φέρνοντας  ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όσπρια

Πλούσια σε θρεπτικές ουσίες,  όπως πρωτείνες  φυλικό οξύ, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, μαζί με ίνες που βοηθούν  στην λειτουργία του εντέρου αλλά και στον έλεγχο της  χοληστερόλης και του σακχάρου.

Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών.

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης αυξάνουν την αποβολή της κακής χοληστερίνης LDL

Αυξημένη πρόσληψη καλίου -> Πολλά φρούτα και λαχανικά.

Σκόρδο, φασκόμηλο, ρίγανη, μαϊντανός, κάρυ είναι καλές πηγές καλίου. Ωστόσο, οι καλύτερες πηγές είναι τα ξερά δαμάσκηνα και τα ξερά σύκα, οι μπανάνες, τα ακτινίδια και τα θαλασσινά (σουπιές, χταπόδι). Υπάρχουν αρκετές ακόμα τροφές πλούσιες σε κάλιο, αρκετές όμως από αυτές έχουν κι αρκετό νάτριο το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται.

Καρότα

Πέρα από τα υπόλοιπα ωφέλιμα συστατικά τα καρότα συμβάλλουν κι αυτά στην ρύθμιση των επιπέδων  τόσο του σακχάρου όσο και της χοληστερόλης στο αίμα.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά – Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Απογεύγεται έτσι τα περίσσια λίπαρα χωρίς να στερείσται το ασβέστιο και τα άλλα ωφέλιμα συστατικά που περιέχουν. Το δε  γιαούρτι επείδη περιέχει διπλάσιο ασβέστιο και κάλιο από ότι  το γάλα, συνιστάται περισσότερο  ειδικά σε άτομα που πάσχουν απο διαταραχές όπως η οστεοπόρωση.

Ξηροί καρποί ( Αμύγδαλα Καρύδια )

Περιέχουν φυτικές στερόλες ωμέγα 3, ιχνοστοιχεία ασβέστιο, ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Μια χούφτα την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης αλλά και να συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής κατάστασης των αγγείων γενικότερα

Κατανάλωση ψαριών  και θαλασσινών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα

Ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3:
Γαύρος 22,6% Σαρδέλα 17,5% Γόπα 14,3% Κουτσομούρα 10,5% Mαρίδα 8,5%   Aθερίνα 5,3%
Θαλασσινά: Kαλαμάρι 56,7% Σουπιά 52,8% Xταπόδι 44,4%

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η χωρίς υπερβολές σωματική άσκηση

Η πλήρης αποχή από το κάπνισμα είναι σημαντική παράμετρος στην εξέλιξη της υγείας σας.

Τροφές που βλάπτουν την καρδιά σας

Οι καρδιοπάθειες σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή μας. Βασικοί στόχοι και χαρακτηριστικά της διατροφής ενός  καρδιοπαθούς είναι:

Μείωση της συνολικής ποσότητας αλατιού.

Το νάτριο ένα από τα στοιχεία που εμπεριέχεται στο αλάτι επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία αυξάνοντας την αρτηρική πίεση.

Αποφυγή πολύ επεξεργασμένων γευμάτων.

Οι πολύπλοκες συνταγές, τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, οι βαριές σάλτσες συνήθως περιλαμβάνουν αρκετά λίπη κι αλάτι. Παράλληλα, είναι αρκετά παχυντικά κι επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία.

Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών.

Οι πρωτεΐνες αυξάνουν τον μεταβολισμό και συνεπώς τη ροή του αίματος.

Κοκκινα κρέατα καθώς και κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά όπως αρνί, κατσίκι, χοιρινό κρέας. Προτιμήστε τα λεγόμενα λευκά όπως κοτόπουλο γαλοπούλα σε ισορροπημ’ενη συχνότητα πάντα όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

Κίτρινα τυριά

Πλούσια σε ασβέστιο αλλά και σε ακόρεστα λιπαρά. Προτιμήστε τα ανάλογα με χαμηλά λιπαρά.

Ζωικά Λίπη Βούτυρα

Πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση της παχυσαρκίας καθώς και για βλάβες στα αγγεία.

Γενικά προτιμήστε:

Τα μικρά γεύματα. Ειδικά δε το δείπνο το οποίο δεν πρέπει να είναι μετά τις 20.00 ή τουλαχιστον 3 ωρες πριν τον ύπνο. Ένα πλούσιο γεύμα και κατά μείζονα λόγο πλούσιο σε λίπη αναγκάζει το στομάχι σε υπερλειτουργία, συγκεντρώνοντας μεγάλη ποσοτητα αίματος σε αυτό για τις ανάγκες της πέψης οπότε επιβαρύνεται το έργο της καρδιάς αλλά και η αιμάτωση της.

Ανάλογα ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, τόνος, ρέγκα), φρούτα (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, grapefruit, μάνγκο, μανταρίνια, βερίκοκα) λαχανικά (μπρόκολα, κουνουπίδια, παντζάρια, καρότα, σπανάκι, κόκκινο λάχανο, λάχανο, πιπεριά), όσπρια, δημητριακά, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς

Είναι σημαντική η πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων αντιοξειδωτικών (βιταμίνες C και Ε, β – καροτίνη) και η αύξηση του ποσοστού μονοακόρεστων λιπαρών ως προς το σύνολο των λιπαρών.

Προσοχή : η βιταμίνη C καταστρέφεται κατά την διάρκεια του βρασμού, όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα ή παραμένει σε νερό για πολύ χρόνο.Επίσης οι καπνιστές έχουν χαμηλά ποσοστά βιταμίνης C.  Προτιμήστε να αναλώνετε ωμές και αμέσα τις πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές.

Γενικά αποφύγετε : κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά, καφέ (και τον ντεκαφεϊνέ), υπερβολές στο αλκοόλ, νάτριο (αλάτι), βαριές σάλτσες, πολύπλοκες συνταγές, τηγανητά

Ο γενικός κανόνας είναι ότι η προστασία της καρδιάς σας γίνεται με σωστές και ισορροπημένες διατροφικάς συνήθειες…

 

Comments are closed.