Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Διατροφικά Μυστικά..

Σοταρισμένα κολοκυθάκια με λεμόνι, θυμάρι και κοτόπουλο!!
13 Ιανουαρίου, 2017
Ρόφημα με καραμέλα και μπαχαρικά
13 Ιανουαρίου, 2017

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Διατροφικά Μυστικά..

Είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, όπου σε αντίθεση με το άσθμα χαρακτηρίζεται από μόνιμη και μη αναστρέψιμη (ή μερικώς αναστρέψιμη) απόφραξη των αεραγωγών.

Η διατροφική αντιμετώπιση είναι ιδιαιτέρως σημαντική διότι:

  • Οι ασθενείς χρειάζονται πιο πολύ ενέργεια για τη διαδικασία της αναπνοής.
  • Η απώλεια βάρους, λόγω μη επαρκούς διατροφής μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες που χρειάζονται για την αναπνοή.
  • Μπορεί να συνεισφέρει στην αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού
  • Μια φτωχή διατροφή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της Χ.Α.Π. και να μειώσει τη δυνατότητα άσκησης.

Συνεπώς συστήνεται:

  • Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Κατανάλωση άπαχου κρέατος, πουλερικών, ψαριού, οσπρίων, αυγών και ξηρών καρπών.

Σημαντικά κρίνονται τα εξής:

  • Λόγω της αυξημένης ανάγκης των ασθενών για κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών συστήνεται η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης σε ενέργεια γύρω στις 430- 720 θερμίδες, όπως με χρήση βουτύρου, μαργαρίνης, μελιού και τυριού.
  • Επιλογή μαγειρικών πρακτικών που διευκολύνουν τον ασθενή κατά τη κατανάλωση των τροφίμων όπως ψιλοκομμένο ή αλεσμένο κρέας και καλά βρασμένα λαχανικά και ζυμαρικά.
  • Ενίσχυση της όρεξης όπως με το να τελείται το γεύμα στις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες δίχως άγχος.
  • Σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι παχύσαρκος χρειάζεται απώλεια βάρους, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων της Χ.Α.Π.
  • Σημαντική η κατανάλωση πρωτεΐνης για την παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τη φλεγμονή, με κύριες πηγές το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα πουλερικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη καθώς συμβάλλει στη λέπτυνση και καθαρισμό των εκκρίσεων και την αντιμετώπιση του αισθήματος ξηρότητας λόγω της οξυγονοθεραπείας.
  • Πολύ μεγάλες ποσότητες άλατος μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Το ασβέστιο βοηθάει στη λειτουργία των πνευμόνων, τη σύσπαση μυών και τη πήξη του αίματος. Παράλληλα, λόγω της λήψης κορτικοστεροειδών κατά τη θεραπεία παρατηρείται απώλεια ασβεστίου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Κύρια πηγή ασβεστίου τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Το μαγνήσιο εμπλέκεται στη πήξη του αίματος, στη συστολή των μυών και την παραγωγή πρωτεϊνών και δρα μαζί με το ασβέστιο. Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου εξασθενούν τους μυς που εμπλέκονται στη διαδικασία της αναπνοής. Πηγές μαγνησίου: πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, αρακάς, φακές, κάποια θαλασσινά και η σοκολάτα.
  • Ο φώσφορος βοηθά στη δόμηση και ανάπλαση των ιστών και στην οστεοποίηση. Πηγές φωσφόρου: κρέας, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Το κάλιο απαιτείται κατά τη μυϊκή συστολή και είναι πολύ σημαντικό για το καρδιακό ιστό. Διατήρηση των επιπέδων καλίου επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης: γαλακτοκομικών, πατάτας, λαχανικών όπως η ντομάτα, το καρότο, το σπανάκι και φρούτων όπως το βερίκοκο, το πεπόνι, η μπανάνα, το πορτοκάλι, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες.
  • Το γάλα αγελάδος δεν οδηγεί στη δημιουργία επιπλέον φλέγματος στη μύτη, το λαιμό ή τους πνεύμονες. Η αίσθηση αυτή δίδεται γιατί τα λιπαρά του γάλακτος μπορεί να αφήσουν μια λεπτή, μεμβρανώδη επίστρωση στο λαιμό ή το στόμα.

 

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή/ και το διαιτολόγο σας όταν παρατηρήσετε απώλεια βάρους ή δυσφορία κατά την κατανάλωση του γεύματος.

Comments are closed.