Συνταγή: Κινόα με μαυρο ρύζι ,λαχανικά και ταχίνι!

Έχω έλλειψη σιδήρου. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;
25 Νοεμβρίου, 2015
Βιταμίνη D : η βιταμίνη του ήλιου!
2 Δεκεμβρίου, 2015

Συνταγή: Κινόα με μαυρο ρύζι ,λαχανικά και ταχίνι!

 

 

Υλικά
1 φλιτζάνι μαύρο ρύζι
1 φλιτζάνι κινόα
1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε φέτες
1/4 κιλό μανιτάρια σε λεπτές φέτες
1 μικρό κολοκύθι σε λεπτές φέτες

αλάτι

 1 κεφάλι του μπρόκολου τα κεφάλια κομμένα σαν μικρά μπουκετάκια
1/4 φλιτζάνι ταχίνι, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι χυμό φρέσκου λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κύβους

Οδηγίες

1.Σε ένα μέτριο τηγάνι, καλύπτουμε το καστανό ρύζι με νερο και το αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι είναι να μαλακο, περίπου 40 λεπτά. Στραγγίστε και γυρίστε το ρύζι στο τηγάνι.
2.Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε τη κινόα με 2 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η κινόα να είναι τρυφερή και όλο το νερό να έχει απορροφηθεί, 20 λεπτά.
3.Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε 2 κουταλιές του λαδιού.

  • Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 4 λεπτά.
  • Προσθέστε το καρότο και το μαγειρεύετε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 3 λεπτά.
  • Προσθέστε τα μανιτάρια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά.
  • Προσθέστε τα κολοκυθάκια, το αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά.
  • Μεταφορά σε ένα μπολ.

4.Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι στο τηγάνι. Προσθέστε το μπρόκολο, και στην συνέχεια σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι να γίνει βαθύ πράσινο, 5 λεπτά.

5.Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα ταχίνι με το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ζεστό νερό και κόκκινο πιπέρι. Πασπαλίστε με αλάτι.
6.Μεταφέρετε το καστανό ρύζι και τη κινόα σε μπολ.Προσθέστε απο πάνω τα μαγειρεμένα λαχανικά, και σε κύβους το αβοκάντο.

7.Σερβίρετε, περνώντας τη σάλτσα ταχίνι στο τραπέζι.

Θρεπτική Αξία Σαλάτας

Η σαλάτα αυτή αποδίδει:

Θερμίδες 500kcal
Πρωτείνες 15gr
Λίπος 22gr
Κορεσμένο λίπος 2.9gr
Υδατάνθρακες 69gr
Φυτικές Ίνες 10gr
Σίδηρος (Fe) 13.4mg
Βιταμίνη C 251.1mg
Βιταμίνη Α 0.65μg
Βιταμίνη Ε 7.28mg

 

Comments are closed.