Στέβια, η γλυκιά πλευρά της φύσης!

Λίγα μυστικά για την Καθαρά Δευτέρα..
11 Μαρτίου, 2016
Κινόα με μαύρο ρύζι, λαχανικά και ταχίνι!
5 Απριλίου, 2016

Στέβια, η γλυκιά πλευρά της φύσης!

Η Στέβια είναι ένα φυτό με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη και περιέχει μια ουσία, τη στεβιόζη ή στεβιόλη, η οποία  της προσδίδει, τη γλυκαντική της γεύση. Όσον αφορά την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει πειραματικές καλλιέργειες στέβιας σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Επειδή, το εκχύλισμα από το φυτό στέβια είναι 200 φορές πιο γλυκό από την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο τόσο της ζάχαρης, όσο και  άλλων φυσικών ή συνθετικών γλυκαντικών υλών (φρουκτόζη ή μέλι). Αποτελεί μια γλυκαντική ουσία φυσικής προέλευσης, η οποία δεν περιέχει   θερμίδες και υδατάνθρακες, ενώ έχει και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο.

Τα φύλλα στέβιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα αλλά και αποξηραμένα, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά και σε ποτά. Η στέβια, ως γλυκαντική ουσία, χρησιμοποιείται ευρέως, τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και σε καφεϊνούχα ροφήματα, αναψυκτικά και λικέρ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η στέβια δεν καραμελώνει, όπως η κοινή κρυσταλλική ζάχαρη και σε αντίθεση με άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η ασπαρτάμη, η στέβια είναι σταθερή, δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τη γλυκύτητά της, ακόμα κι όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες μέχρι και 200οC. Συνεπώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στέβια σε ζεστά ροφήματα, σε γλυκά που απαιτούν ψήσιμο (π.χ. κέικ ή μπισκότα) ή βράσιμο (π.χ. μαρμελάδες).

Όπως έχει ήδη, αναφερθεί η στέβια είναι η μόνη φυσική γλυκαντική ουσία που δεν έχει θερμίδες, υδατάνθρακες, μηδέν γλυκαιμικό δείκτη και μηδέν γλυκαιμικό φορτίο. Επομένως, η χρήση της μπορεί να περιορίσει την καθημερινή ενεργειακή πρόσληψη των ατόμων που χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό τη ζάχαρη, και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προσπάθεια μείωσης ή διατήρησης του σωματικού βάρους. Ωστόσο, πρέπει, να καταλάβουμε ότι η στέβια δεν αποτελεί κάποια ουσία που αδυνατίζει, αλλά βοηθάει στον περιορισμό των θερμίδων και των απλών υδατανθράκων στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν μελετήσει τη θετική επίδραση της στέβιας στην παχυσαρκία, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στην υπέρταση. Επιπρόσθετα, επειδή οι γλυκοζίτες στεβιόλης δεν περιέχουν φαινυλαλανίνη, καθιστούν τη στέβια κατάλληλη και για άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι επειδή είναι άγνωστο εάν βελτιώνει μακροπρόθεσμα το γλυκαιμικό έλεγχο, τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε το γιατρό τους πριν εντάξουν στην καθημερινότητα τους τη στέβια.

Comments are closed.