Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας – Τα υπέρ & κατά!

15 Τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη παιδική τροφική νεοφοβία
13 Φεβρουαρίου, 2017

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας – Τα υπέρ & κατά!

Η 1η Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας!

Η Vegan Day, όπως ονομάστηκε γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1994, από τον Άγγλο Donald Watson, ιδρυτή της «Εταιρείας Χορτοφαγίας», ο οποίος θεωρείται «Πατέρας της Χορτοφαγίας».

Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ατόμων που έχουν υιοθετήσει μια χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί, είτε λόγω ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, είτε από θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς ή και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες χορτοφάγων, ανάλογα με τα τρόφιμα που δεν καταναλώνουν. Πιο αναλυτικά χωρίζονται στους αυστηρά χορτοφάγους (vegans), οι οποίοι καταναλώνουν μόνο φυτικά τρόφιμα και αποκλείουν τελείως από τη διατροφή τους το κρέας και τα υποπροϊόντα του και στους χορτοφάγους (vegetarians), οι οποίοι διακρίνονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με τα υποπροϊόντα κρέατος που αποκλείουν από τη διατροφή τους (π.χ. ψάρια και θαλασσινά, αυγά ή γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.)

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η υιοθέτηση ενός χορτοφαγικού τρόπου ζωής έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες, έχουν σαν αποτέλεσμα την χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους και την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Συνεπώς, παρατηρείται ότι κατά μέσο όρο οι χορτοφάγοι έχουν:

  1.  Χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος άρα και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας
  2. Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
  3. Χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, μια χορτοφαγική δίαιτα, μπορεί να δημιουργήσει και πολλές ελλείψεις σε απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή ανάπτυξη, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Τα θρεπτικά συστατικά που δεν προσλαμβάνει ένας χορτοφάγος είναι:

  1. Η πρωτεΐνη
  2. Ο σίδηρος
  3. Το ασβέστιο
  4. Η βιταμίνη Β125. Η βιταμίνη D6. Ο ψευδάργυρος και
  5. Τα ω-3 λιπαρά οξέα

Συμπερασματικά, όλοι όσοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν ένα χορτοφαγικό τρόπο ζωής θα πρέπει να ενημερωθούν πλήρως προτού ξεκινήσουν αυτό το είδος διατροφής, προκειμένου να γνωρίζουν πώς μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σ’ αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, είναι σημαντικό να συμβουλεύονται το διατροφολόγο ή άλλους επιστήμονες υγείας, για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν, ώστε να ενισχύσουν τη διατροφή τους με τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν, είτε μέσω τροφίμων είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *