Ο ρόλος των ενδιάμεσων γευμάτων (ή σνακ) στη διατροφή

Τρώμε σωστά…έχουμε υγιή μαλλιά!
30 Σεπτεμβρίου, 2015
Ιδέες για μια υγιεινή και εύκολη σαλάτα
8 Οκτωβρίου, 2015

Ο ρόλος των ενδιάμεσων γευμάτων (ή σνακ) στη διατροφή

 

 snak

Τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) είναι όλες οι τροφές που καταναλώνονται μεταξύ πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού γεύματος (δηλαδή μεταξύ των τριών κύριων γευμάτων).

Τα ενδιάμεσα γεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού όπως π.χ. στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και φαίνεται ότι συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους – αρκεί να πρόκειται για υγιεινές επιλογές που συνεισφέρουν διατροφικά στον οργανισμό μας.

Η κατανάλωση υγιεινών σνακ όπως φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά σε συνδυασμό με αμυλούχες τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες όπως κράκερ ολικής άλεσης και πολύσπορα κριτσίνια μπορούν να αποτελέσουν υγιεινές διατροφικές επιλογές και να βοηθήσουν στη μείωση του αισθήματος της πείνας αλλά και να συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ιδέες για υγιεινά σνακ:

  1. Φρούτα ή φυσικοί χυμοί (αν είναι εμπορίου θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι 100% φυσικοί χυμοί)

  2. Κράκερ ολικής ή πολύσπορα κριτσίνια + τυρί χαμηλό σε λιπαρά
  3. Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά + βρώμη/κουάκερ (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  4. Πολύσπορο κουλούρι Θες/κης + τυρί με χαμηλά λιπαρά ή/και γαλοπούλα
  5. Φρούτα + ανάλατοι ξηροί καρποί

Καλό είναι φυσικά να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για τις μερίδες /ποσότητες των ενδιάμεσων σνακ μιας και η ¨λάθος¨ ποσότητα θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Comments are closed.