Ο ρόλος του σωματικού βάρους και της διατροφής στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Εύκολες μπάρες δημητριακών με βρώμη
13 Ιανουαρίου, 2017
Σοταρισμένα κολοκυθάκια με λεμόνι, θυμάρι και κοτόπουλο!!
13 Ιανουαρίου, 2017

Ο ρόλος του σωματικού βάρους και της διατροφής στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια προϊούσα ανίατη νευρολογική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα συμπτώματα της οποίας κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά. Η εμφάνιση της οφείλεται στη βλάβη της μυελίνης, του μονωτικού περιβλήματος των νεύρων στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Θεωρείται ένα αυτοάνοσο νόσημα, παρότι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι. Η νόσος εκδηλώνεται κατά μέσο όρο σε άτομα ηλικίας  28-31 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από Πανεπιστήμια του Καναδά και της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, παρατηρείται ότι εάν ένα άτομο είναι παχύσαρκο από την αρχή της ενήλικης ζωής του έχει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η αύξηση του βάρους και η μετάβαση από το υπέρβαρο στο παχύσαρκο, αυξάνει κατά 40% περίπου τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Συνεπώς, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους, κυρίως κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή, είναι ένας προστατευτικός παράγοντας για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Διατροφή και σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια σωστή διατροφική παρέμβαση και μια ενισχυμένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν θετικά στην εξέλιξη της νόσου.

  1. Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στο κόκκινο κρέας, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, στα γλυκά, στα τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα και στα τηγανιτά.
  2. Αυξήστε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, από πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα κ.α.), ο λιναρόσπορος και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.
  3. Καταναλώστε με προσοχή τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Τα τρόφιμα αυτά, όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρέας, σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο σώμα, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.
  4. Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη D. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα και τα αυγά. Τέλος, η έκθεση στον ήλιο προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D.

Comments are closed.