Ο πρώτος έλληνας διαιτολόγος

Απώλεια βάρους – Τι θα πρέπει να γνωρίζετε!
20 Ιανουαρίου, 2017
Πόση καφεΐνη μπορώ να καταναλώνω την ημέρα;
3 Φεβρουαρίου, 2017

Ο πρώτος έλληνας διαιτολόγος

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές γεννήθηκε το 1878. Ήταν έλληνας αρχιμάγειρας του 20ουαιώνα και δάσκαλος της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής.

Σπούδασε μαγειρική στη Βιέννη για ένα χρόνο και στη συνέχεια εργάστηκε στην Ελλάδα σε διάφορες πρεσβείες ως μάγειρας.

Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής» το οποίο περιείχε, εκτός από συνταγές, διατροφικές συμβουλές και συνταγές από τη διεθνή κουζίνα. Δούλεψε στην Αμερική σε ακριβά εστιατόρια, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Το 1926 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής», που ήταν ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής στη χώρα μας. Όταν γύρισε στην Ελλάδα ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Επηρεάστηκε πολύ από τη γαλλική κουζίνα και εκσυγχρόνισε την ελληνική, μαθαίνοντας στις ελληνίδες νοικοκυρές να φτιάχνουν μπεσαμέλ, πιροσκί και μπουγιαμπέσα. Το βιβλίο «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής», δεν περιείχε μόνο συνταγές αλλά και πολλές χρήσιμες συμβουλές. Εξηγούσε με ποιον τρόπο λειτουργεί η αίσθηση της γεύσης και έγραφε για τη σωστή διατροφή, τους τρόπους συντήρησης τροφίμων, τον εξοπλισμό της κουζίνας, το σωστό στρώσιμο του τραπεζιού και τρόπους συμπεριφοράς.

Πολλές φορές όμως, οι συνταγές του κατακρίθηκαν για αλλοίωση της παραδοσιακής κουζίνας καθώς και για μειωμένη χρήση βασικών υλικών, όπως το ελαιόλαδο  και τα μπαχαρικά.

Τέλος, ένα από τα όνειρά του ήταν να δημιουργήσει και να ενσωματώσει μέσα στα νοσοκομεία ειδικές δίαιτες για ασθενείς που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη ή και άλλες παθήσεις.

Ο πρώτος έλληνας διαιτολόγος απεβίωσε στις 2 Μαρτίου του 1958.

Comments are closed.