ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙHΘΗΣΗ : 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ (maple syrup): ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
16 Οκτωβρίου, 2015
Έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Τι πρέπει να κάνω;
21 Οκτωβρίου, 2015

ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙHΘΗΣΗ : 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

human-liver (1)

Το ήπαρ είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας. Συγκεκριμένα είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών, την αποθήκευση των βιταμινών Α, D και Β ,καθώς και την αποθήκευση των μεταλλικών στοιχείων όπως ο σίδηρος και ο χαλκός. Επίσης βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα(αποτοξίνωση) και την παραγωγή χολής για τη πέψη των λιπών.

Λιπώδης διήθηση ή λιπώδες ήπαρ είναι η εναπόθεση λίπους (με τη μορφή τριγλυκεριδίων), εντός των ηπατικών κυττάρων του ασθενούς. Δυστυχώς είναι εντελώς ασυμπτωματική και γίνεται αντιληπτή τυχαία σε check-up.
Οι διατροφικές αλλαγές φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και διαχείριση της παρουσίας λίπους στο ήπαρ. Έτσι, οι κυριότερες αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να κάνετε εάν έχετε  λιπώδη διήθηση ήπατος είναι οι εξής:

    1.  Απώλεια περιττού βάρους. Αρχικός στόχος είναι η αργή και μέτρια μείωση του βάρους (0,5-1 kg/ εβδομάδα), η οποία έχει αποδειχθεί πως έχει θετικά αποτελέσματα σε αντίθεση με τις δίαιτες που προκαλούν γρήγορη απώλεια βάρους.

  1. Αποχή από το αλκοόλ.
  2. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά (πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρα, μαργαρίνες, τη πέτσα από το κοτόπουλο, το ορατό λίπος από το κρέας, τα τηγανιτά ,τις έτοιμες σάλτσες και τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος) μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης και της πίεσης του αίματος
  3. Ω-3 λιπαρά οξέα. Η αναλογία των ω – 6 και ω – 3 φαίνεται να είναι σημαντική στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Η αυξημένη κατανάλωση ω – 3 λιπαρών οξέων έχει θετικές επιπτώσεις στη δυσλιπιδαιμία και την αντίσταση στην ινσουλίνη και αποτελεί μια σημαντική παράμετρο σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ
  4. Περιορισμός των απλών υδατανθράκων (όπως ζάχαρη, αλεύρι, γλυκά, τυποποιημένοι χυμοί). Οι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες) προκαλούν μια μικρή αύξηση της γλυκόζης του αίματος και ως εκ τούτου χαμηλή ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δίνετε έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ενώ παράλληλα να περιορίζετε στο ελάχιστο η κατανάλωση γλυκών, τυποποιημένων χυμών και η προσθήκης ζάχαρης στα ροφήματα.
  5. Άσκηση. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας βελτιώνει στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και αυξάνει τις ενεργειακές καύσεις. Επίσης, αποτελεί σύμμαχο στην απώλεια του περιττού βάρους και συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνιστάται ήπιας μορφής άσκηση 30 λεπτά την ημέρα για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα περπάτημα.

7.Προσοχη στην λήψη φαρμάκων. Θα  πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τα φάρμακα που λαμβάνετε και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν την λειτουργεία του ήπατος.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Φάρμακα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η βιταμίνη Ε, έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χωρίς όμως οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια από τη μακροχρόνια χορήγηση.

Φαίνεται ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων γαϊδουράγκαθου και ginseng μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από περαιτέρω βλάβη καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη τους βελτιώνει τη δραστηριότητα των ηπατικών ενζύμων.

Comments are closed.