Κοιλιοκάκη και Διατροφή

Ετικέτες τροφίμων: Ο απόλυτος οδηγός για να γνωρίζετε τι τρώτε.
19 Νοεμβρίου, 2015
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Ποιές τροφές μπορουν να βοηθήσουν?
23 Νοεμβρίου, 2015

Κοιλιοκάκη και Διατροφή

 

 

Τι ακριβώς είναι η νόσος Κοιλιοκάκη;

Η Kοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρώμη. Αυτή η ασθένεια καταστρέφει προοδευτικά το λεπτό έντερο και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.

Έρευνες έχουν δείξει οτι 1 στους 100 πάσχει απο κοιλιοκάκη αλλά μόνο το 24% αυτών που νοσούν έχουν διαγνωσθεί. Πολλές φορές ο ασθενής αγνοεί οτι πάσχει από κοιλιοκάκη μιας και τα συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές ήπιας μορφής και οδηγούν σε λάθος διάγνωση, συνεπώς και σε λαναθασμένη αντιμετώπιση. Η κοιλιοκάκη μπορεί να διαγνωστεί με αιματολογικές εξετάσεις συγκεκριμένων αντισωμάτων (IgA αντισωμάτων).

Στις μη διαγνωσμένες περιπτώσεις οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή έλλειψη θρεπτικών συστατικών (λόγω της δυσαπορρόφησης) καθώς και οστεοπόρωση.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: κόπωση, αδυναμία, σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο, χρόνια δυσκοιλιότητα/διάρροια, εμετοί, κράμπες του εντέρου, συνεχές “φούσκωμα”, πιθανή απώλεια βάρους λόγω υποσιτισμού κ.α.

Η θεραπεία της νόσου συνίσταται στον αποκλεισμό της γλουτένης από τη διατροφή εφ’ όρου ζωής. Η διατροφή χωρίς γλουτένη  (gluten free) βοηθά στην επιδιόρθωση του βλεννογόνου του εντέρου και στη μείωση της έκτασης των συμπτωμάτων – ακόμα και στην πλήρη εξάλειψη τους. Ακολουθώντας μια αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη ο βλεννογόνος του εντέρου επιδιορθώνεται και επανέρχεται σε φυσιολογική λειτουργία. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή που ακολουθούν τα άτομα με κοιλιοκάκη, μιας και μια πολύ μικρή ποσότητα γλουτένης είναι αρκετή ώστε να προκαλέσουν επανεμφάνιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

 

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συνοπτικά ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια από τα άτομα με κοιλιοκάκη και ποια θα πρέπει να αποφεύγονται.

ΟΜΑΔΑΣ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ
ΔΗΜΤΡΙΑΚΑ ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, κάστανα, χαρούπι, φαγόπυρο, κεχρί,

σουσάμι,

κινόα

πατατάκια τσιπς, νιφάδες καλαμποκιού, διογκωμένο ρύζι σε δημητριακά πρωνού, βρώμη, κουάκερ

 

σιτάρι και άμυλο σίτου, κριθάρι, σίκαλη, πλιγούρι και κουσκούς, μούσλι, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ζύμη, γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα
ΦΡΟΥΤΑ φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, σε σιρόπι σαχαρόπηκτα ξηρά φρούτα με επικάλυψη αλεύρου
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ωμά, κατεψυγμένα, σε λάδι ή κονσέρβα έτοιμα φαγητά με πυκνωτικά μέσα μείγματα λαχανικών με δημητριακά ή σιτάρι
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ φρέσκο γάλα και τυρί, γιαούρτι, κρέμα τετηγμένα τυριά, κρέμα σαντιγύ, τυριά σε φέτες ή με επικάλυψη μούχλας (μπρι), ροκφόρ, γιαούρτι με φρούτα γιαούρτι με δημητριακά, μπισκότα
ΚΡΕΑΤΙΚΑ φρέσκα κρέατα, ψάρια, αυγά κρέας σε φέτες και σε κονσέρβες, λουκάνικα, παστά, έτοιμες σάλτσες με βάση το κρέας, προπαρασκευασμένα γεύματα με κρέας

 

παναρισμένα κρέατα και ψάρια, μαγειρεμένα με αλεύρι

 

ΛΙΠΗ όλα τα φυτικά έλαια, μαργαρίνη, βούτυρο, λαρδί, μαγειρικό λίπος έτοιμες σάλτσες, κύβοι μπεσαμέλ

 

ΓΛΥΚΑ ζάχαρη, μέλι άχνη ζάχαρης, σκόνη κακάο, κακαόμαζα, παγωτά επιδόρπια, γλειφιτζούρια, ορισμένα παγωτά

 

σοκολάτα με δημητριακά, μάφινς, κρέπες, κράκερς, μπάρες δημητριακών, cookies
ΠΟΤΑ αναψυκτικά, τσάι, καφές, αλκοολούχα (κρασί, σαμπάνια, γκράπα, μπράντι, ρούμι, τεκίλα)

 

σιρόπια για ποτά, μείγμα στιγμιαίας σοκολάτας, χυμοί φρούτων με ίνες μπίρα, τζιν, στιγμιαίος καφές, καφές από κριθάρι
ΔΙΑΦΟΡΑ βότανα, μπαχαρικά καρυκεύμετα, μπέικιν πάουντερ, μαγιά (και μπύρας) προζύμι

 

Comments are closed.