Τα άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να δείξουν μια ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τροφίμων με περιεκτικότητα σε πουρίνες.
Διάφοροι παράγοντες ευνοούν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα.
Οι πουρίνες είναι ένα τμήμα των νουκλεϊκών οξέων (DNA,RNA) του οργανισμού μας, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ, το οποίο φυσιολογικά, αποβάλλεται κυρίως από τα ούρα και λιγότερο μέσω των κοπράνων.
Τα κύρια αίτια εμφάνισης ουρικού οξέος οφείλεται ή σε γενετικούς παράγοντες είτε σε υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και τροφών πλούσιων σε πουρίνες ή και σε μειωμένη αποβολή του μέσω των ούρων.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πουρινών
|
Καλό θα ήταν άτομα με οξεία ή χρόνια ουρική αρθρίτιδα να αποφεύγουν αυτα τα τρόφιμα.
Τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες
Κρέας και ψάρια πλην των προαναφερθέντων Πουλερικά Οστρακοειδή Λαχανικά Φασόλια Φακές Σπαράγγια Μανιτάρια Αχλάδια ΣπανάκιΑρακάς |
Η χρήση αυτών των τροφίμων πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Τρόφιμα με μηδαμινή περιεκτικότητα σε πουρίνες.
Αλάτι,καρυκεύματα
Αναψυκτικά Αυγό Βούτυρο-μαργαρίνη(με μέτρο) Γάλα και τα προϊόντα του Ελαιόλαδο Ελιές Ζάχαρη και γλυκά(με μέτρο) Καφές τσάι κακάο Μέλι
|
Ξηροί καρποί
Ξύδι Όλα και τα φρούτα και τα λαχανικά *(προσοχή στο αβοκάντο) Παγωτό ζελέ μαρμελάδα Σοκολάτα (με μέτρο) Τουρσι Ψωμί και άλλα δημητριακά |
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ