ΕΧΩ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ;

Ρύζι vs. Κινόα, Πληγούρι,Φαγόπυρο
5 Νοεμβρίου, 2015
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ασβέστιο
18 Νοεμβρίου, 2015

ΕΧΩ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ;

 

 

Τα άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να δείξουν μια ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τροφίμων με περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Διάφοροι παράγοντες ευνοούν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα.

Οι πουρίνες είναι ένα τμήμα των νουκλεϊκών οξέων (DNA,RNA)  του οργανισμού μας, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ, το οποίο φυσιολογικά, αποβάλλεται κυρίως από τα ούρα και λιγότερο μέσω των κοπράνων.

Τα κύρια αίτια εμφάνισης ουρικού οξέος οφείλεται ή σε γενετικούς παράγοντες είτε σε υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και τροφών πλούσιων σε πουρίνες ή και σε μειωμένη αποβολή του μέσω των ούρων.

 

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πουρινών

Αντζούγιες

Αυγά ψαριών

Γλυκό ψωμί

Εγκέφαλος ζώων

Ζαρκάδι

Κιμάς κρέατος

Κολιός

Κονσερβοποιημένος ζωμός κρέατος

Μύδια

Νεφρά ζώων

Πέρδικα

Ρέγκα

Σάλτσα κρέατος

Σαρδέλα

Σκουμπρί

Χήνα

Καλό θα ήταν άτομα με οξεία ή χρόνια ουρική αρθρίτιδα να αποφεύγουν αυτα τα τρόφιμα.

 

Τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες

Κρέας και ψάρια πλην των προαναφερθέντων
Πουλερικά
Οστρακοειδή
Λαχανικά
Φασόλια
Φακές
Σπαράγγια
Μανιτάρια
Αχλάδια
ΣπανάκιΑρακάς

Η χρήση αυτών των τροφίμων πρέπει να γίνεται με προσοχή.

 

Τρόφιμα με μηδαμινή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Αλάτι,καρυκεύματα

Αναψυκτικά

Αυγό

Βούτυρο-μαργαρίνη(με μέτρο)

Γάλα και τα προϊόντα του

Ελαιόλαδο

Ελιές

Ζάχαρη και γλυκά(με μέτρο)

Καφές τσάι κακάο

Μέλι

 

Ξηροί καρποί

Ξύδι

Όλα και τα φρούτα και τα λαχανικά *(προσοχή στο αβοκάντο)

Παγωτό ζελέ μαρμελάδα

Σοκολάτα (με μέτρο)

Τουρσι

Ψωμί και άλλα δημητριακά

 

 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  1. Λήψη νερού:Με την κατανάλωση νερού (>2 lt/μέρα) διευκολύνεται η αποβολή του ουρικού οξέως από τον οργανισμό μας.
  2. Απώλεια βάρους: Άτομα με περιττό βάρος θα βοηθηθούν μέσω της σταδιακής απώλειας του.
  3. Αποφυγή μεγάλων γευμάτων το βράδυ.
  4. Αποφυγή αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος δυσκολεύει την αποβολή του ουρικού οξέως.Αποφύγετε το αλκοόλ ή μειώστε την κατανάλωση του έως 3 φορές/εβδομάδα.
  5. Χρήση ελαιόλαδου: Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ουρικού οξέως.
  6. Καφές και τσάι: Μπορούν να καταναλώνονται καθώς καφεΐνη δεν μετατρέπεται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό.

Comments are closed.