Ετικέτες τροφίμων: Ο απόλυτος οδηγός για να γνωρίζετε τι τρώτε.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ασβέστιο
18 Νοεμβρίου, 2015
Κοιλιοκάκη και Διατροφή
20 Νοεμβρίου, 2015

Ετικέτες τροφίμων: Ο απόλυτος οδηγός για να γνωρίζετε τι τρώτε.

04be02a977122bdfe25e3f52e21e2430_LΟι διατροφικές ετικέτες, είναι εκείνες που βρίσκονται στα τρόφιµα και περιγράφουν την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά. Ο στόχος τους είναι να καθοδηγήσουν τον καταναλωτή να επιλέξει το κατάλληλο τρόφιμο για εκείνον.

Οι πληροφορίες των ετικετών μπορούν να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, μπορούν να προστατευτούν οι πάσχοντες από αλλεργίες, οι οποίοι πρέπει να είναι βέβαιοι ότι δεν αγοράζουν κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα με την υγεία τους.

Τι υπάρχει σε μια ετικέτα τροφίμου;

  1. Ονομασία του προϊόντος
  2. Το όνομα και την διεύθυνση του κατασκευαστή ή του διανομέα.
  3. Το καθαρό βάρος σε σχέση µε το μεικτό, μεζούρα, ή αρίθμηση.
  4. Τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος (Διατροφικοί κατάλογοι).
  5. Τα συστατικά σε φθίνουσα σειρά βάσει τη περιεκτικότητα τους.
  6. Ημερομηνία λήξης και συνθήκες συντήρησης.

 Συστατικά Τροφίμου

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Αλεύρι σίτου, φυτικά έλαια, ζάχαρη, αλεύρι σίτου ολικής άλεσης 11%, σιρόπι γλυκόζης, διογκωτικές ύλες (όξινο ανθρακικό νάτριο, όξινο τρυγικό κάλιο, μηλικό οξύ), αλάτι, γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας). Το προϊόν μπορεί να περιέχει ίχνη από γάλα ή αυγά.

Τα συστατικά του τροφίμου αναγράφονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα  σειρά  βάση της περιεκτικότητας τους στο τρόφιμο. Τα συστατικά περιεκτικότητας μικρότερης του 2%  στο τελικό προϊόν μπορούν να απαριθμούνται με διαφορετική σειρά από τα άλλα συστατικά.

*Πρέπει να συμπεριλαμβάνονται εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.(πχ ξηροί καρποί).

 Θρεπτικά συστατικά

Τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου εμφανίζονται σε ένα μέρος, συνήθως με μορφή πίνακα. Οι πληροφορίες που δίνουν είναι για την ενέργεια, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και εκ των οποίων σάκχαρα, τα λίπη και ειδικότερα τα κορεσμένα, τις φυτικές ίνες, και το νάτριο (συστατικό του αλατιού).

Οι πληροφορίες για κάθε θρεπτικό συστατικό εκφράζονται ως ποσότητα (gr) που αντιστοιχεί σε ποσότητα 100 γραμμαρίων (g) ή 100 ml του προϊόντος, ή μπορεί να αναγράφονται και ανά μερίδα προϊόντος (απαραίτητη είναι  η αναφορά του συνολικού αριθμού μερίδων στη συσκευασία), ενώ η ενεργειακή αξία εκφράζεται σε kilojoules (kj) και kilocalories (kcal) ανά 100 g ή ανά 100 ml του τροφίμου.

Για να δούμε ένα παράδειγμα ετικέτας δημητριακών ολικής αλέσεως πρωινού :

  Ανά 100γρ προϊόντος Ανά μερίδα 40γρ προϊόντος
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 334kcal

1398Kj

133.6kcal

559.2Kj

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 14gr 5.6gr
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Εκ των οποίων σάκχαρα     

48gr

18gr

19.2gr

7.2gr

ΛΙΠΗ

Εκ των οποίων κορεσμένα

3.5gr

0.7gr

1.4gr

0.28gr

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 27gr 10.8gr
Νάτριο

Αλάτι

0.45gr

1.15gr

0.18gr

0.46gr

Πίνακας 1 Παράδειγμα ετικέτας δημητριακών πρωινού

«Σηματοδότηση τροφίμων» (Traffic light diet)

Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνεται υγιεινή επιλογή τροφίμων, αυτή η κάρτα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές τροφίμων ανάμεσα σε προϊόντα συγκρίνοντας τις ποσότητες σε λιπαρά(κορεσμένα), υδατάνθρακες και αλάτι (100 gr).

ΚΑΡΤΑ ΑΓΟΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 

 

Περιεκτικότητα στα 100gr
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
(σάκχαρα)
ΛΙΠΗ
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ  ΛΙΠΗ
ΑΛΑΤΙ
 
Υψηλή περιεκτικότητα
Άνω 15 gr
Άνω 20gr
Άνω 5gr
Άνω 15
Μέτρια περιεκτικότητα
Από 5 gr
έως 15gr
Από 3gr
έως 20gr
Από 1.5gr
έως 5gr
Από 0.3gr  
έως 1.5gr
Χαμηλή περιεκτικότητα
5gr και λιγότερο
3gr και λιγότερο
1.5gr και λιγότερο
1.5 και λιγότερο

Πρακτικές συμβουλές και πώς να διαβάζετε τις ετικέτες εάν :

1.Έχετε υπέρταση: Δώστε έμφαση στην περιεκτικότητα του τροφίμου σε νάτριο (όσο λιγότερο τόσο καλύτερα).
2.Έχετε υψηλή χοληστερίνη: Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη, και κυρίως κορεσμένα ανά μερίδα.
3.Έχετε διαβήτη: Αποφύγετε πρωτίστως τα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (απλοί υδατάνθρακες) ανά μερίδα.
4.Κάνετε δίαιτα: Προσέξτε κυρίως τις θερμίδες που έχει το τρόφιμο ανά μερίδα.

Χαμηλά λιπαρά δεν σημαίνει χαμηλές θερμίδες. Ένα προϊόν με τον χαρακτηρισμό  «light» μπορεί να έχει 30% χαμηλότερα λιπαρά αλλά από το αρχικό προϊόν ,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει χαμηλά λιπαρά. Όταν  βλέπετε ετικέτες που αναγράφουν  χαμηλά λιπαρά, κοιτάξτε με τι έχουν αντικατασταθεί τα λιπαρά στον πίνακα συστατικών.

Καλό θα είναι να αποφύγετε όσο μπορείτε την ζάχαρη στα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς προσθέτει θερμίδες χωρίς όμως να μας δίνει θρεπτικά συστατικά. Αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και αυξάνει την αποθήκευση λίπους.

Comments are closed.