Οι διατροφικές ετικέτες, είναι εκείνες που βρίσκονται στα τρόφιµα και περιγράφουν την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά. Ο στόχος τους είναι να καθοδηγήσουν τον καταναλωτή να επιλέξει το κατάλληλο τρόφιμο για εκείνον.
Οι πληροφορίες των ετικετών μπορούν να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, μπορούν να προστατευτούν οι πάσχοντες από αλλεργίες, οι οποίοι πρέπει να είναι βέβαιοι ότι δεν αγοράζουν κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα με την υγεία τους.
Τι υπάρχει σε μια ετικέτα τροφίμου;
Συστατικά Τροφίμου
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Αλεύρι σίτου, φυτικά έλαια, ζάχαρη, αλεύρι σίτου ολικής άλεσης 11%, σιρόπι γλυκόζης, διογκωτικές ύλες (όξινο ανθρακικό νάτριο, όξινο τρυγικό κάλιο, μηλικό οξύ), αλάτι, γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας). Το προϊόν μπορεί να περιέχει ίχνη από γάλα ή αυγά. |
Τα συστατικά του τροφίμου αναγράφονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά βάση της περιεκτικότητας τους στο τρόφιμο. Τα συστατικά περιεκτικότητας μικρότερης του 2% στο τελικό προϊόν μπορούν να απαριθμούνται με διαφορετική σειρά από τα άλλα συστατικά.
*Πρέπει να συμπεριλαμβάνονται εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.(πχ ξηροί καρποί).
Θρεπτικά συστατικά
Τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου εμφανίζονται σε ένα μέρος, συνήθως με μορφή πίνακα. Οι πληροφορίες που δίνουν είναι για την ενέργεια, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και εκ των οποίων σάκχαρα, τα λίπη και ειδικότερα τα κορεσμένα, τις φυτικές ίνες, και το νάτριο (συστατικό του αλατιού).
Οι πληροφορίες για κάθε θρεπτικό συστατικό εκφράζονται ως ποσότητα (gr) που αντιστοιχεί σε ποσότητα 100 γραμμαρίων (g) ή 100 ml του προϊόντος, ή μπορεί να αναγράφονται και ανά μερίδα προϊόντος (απαραίτητη είναι η αναφορά του συνολικού αριθμού μερίδων στη συσκευασία), ενώ η ενεργειακή αξία εκφράζεται σε kilojoules (kj) και kilocalories (kcal) ανά 100 g ή ανά 100 ml του τροφίμου.
Για να δούμε ένα παράδειγμα ετικέτας δημητριακών ολικής αλέσεως πρωινού :
Ανά 100γρ προϊόντος | Ανά μερίδα 40γρ προϊόντος | |
ΕΝΕΡΓΕΙΑ | 334kcal
1398Kj |
133.6kcal
559.2Kj |
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ | 14gr | 5.6gr |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Εκ των οποίων σάκχαρα |
48gr
18gr |
19.2gr
7.2gr |
ΛΙΠΗ
Εκ των οποίων κορεσμένα |
3.5gr
0.7gr |
1.4gr
0.28gr |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ | 27gr | 10.8gr |
Νάτριο
Αλάτι |
0.45gr
1.15gr |
0.18gr
0.46gr |
Πίνακας 1 Παράδειγμα ετικέτας δημητριακών πρωινού
«Σηματοδότηση τροφίμων» (Traffic light diet)
Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνεται υγιεινή επιλογή τροφίμων, αυτή η κάρτα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές τροφίμων ανάμεσα σε προϊόντα συγκρίνοντας τις ποσότητες σε λιπαρά(κορεσμένα), υδατάνθρακες και αλάτι (100 gr).
ΚΑΡΤΑ ΑΓΟΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Περιεκτικότητα στα 100gr |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ(σάκχαρα) |
ΛΙΠΗ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΗ |
ΑΛΑΤΙ |
Υψηλή περιεκτικότητα |
Άνω 15 gr |
Άνω 20gr |
Άνω 5gr |
Άνω 15 |
Μέτρια περιεκτικότητα |
Από 5 grέως 15gr |
Από 3grέως 20gr |
Από 1.5grέως 5gr |
Από 0.3grέως 1.5gr |
Χαμηλή περιεκτικότητα |
5gr και λιγότερο |
3gr και λιγότερο |
1.5gr και λιγότερο |
1.5 και λιγότερο |
Πρακτικές συμβουλές και πώς να διαβάζετε τις ετικέτες εάν :
1.Έχετε υπέρταση: Δώστε έμφαση στην περιεκτικότητα του τροφίμου σε νάτριο (όσο λιγότερο τόσο καλύτερα).
2.Έχετε υψηλή χοληστερίνη: Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη, και κυρίως κορεσμένα ανά μερίδα.
3.Έχετε διαβήτη: Αποφύγετε πρωτίστως τα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (απλοί υδατάνθρακες) ανά μερίδα.
4.Κάνετε δίαιτα: Προσέξτε κυρίως τις θερμίδες που έχει το τρόφιμο ανά μερίδα.
Χαμηλά λιπαρά δεν σημαίνει χαμηλές θερμίδες. Ένα προϊόν με τον χαρακτηρισμό «light» μπορεί να έχει 30% χαμηλότερα λιπαρά αλλά από το αρχικό προϊόν ,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει χαμηλά λιπαρά. Όταν βλέπετε ετικέτες που αναγράφουν χαμηλά λιπαρά, κοιτάξτε με τι έχουν αντικατασταθεί τα λιπαρά στον πίνακα συστατικών.
Καλό θα είναι να αποφύγετε όσο μπορείτε την ζάχαρη στα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς προσθέτει θερμίδες χωρίς όμως να μας δίνει θρεπτικά συστατικά. Αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και αυξάνει την αποθήκευση λίπους.