Εγκυμοσύνη! Πόσο βάρος μπορώ να πάρω για να είναι υγιές το μωρό μου;

Γλυκαιμικός Δείκτης και Σωματικό Βάρος
30 Οκτωβρίου, 2015
Ρύζι vs. Κινόα, Πληγούρι,Φαγόπυρο
5 Νοεμβρίου, 2015

Εγκυμοσύνη! Πόσο βάρος μπορώ να πάρω για να είναι υγιές το μωρό μου;

Η αύξηση του σωματικού βάρους  στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική και απαραίτητη. Κατά μέσο όρο το βάρος φτάνει περίπου τα 12 κιλά.

Αυτά είναι τα κιλά που θα χαθούν εύκολα λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό (εκτός από εκείνα που αναλογούν στην αύξηση του βάρους του στήθους, εάν θηλάζετε). Αν θηλάζετε, το σώμα σας θα κρατήσει κάποια από τα κιλά, καθώς ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος για να εξασφαλίσει την παραγωγή του γάλακτος ακόμα κι αν για κάποιο λόγο δεν λαμβάνει πια προμήθειες.

ΠΟΣΟ ΟΜΩΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ  ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ;

Το βάρος που πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαρτάται από το σωματικό βάρος που έχει πριν από την εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό το λόγο, ανάλογα με το εάν μια μέλλουσα μαμά, χαρακτηρίζεται λιποβαρής, υπέρβαρη, παχύσαρκη ή φυσιολογικού σωματικού βάρους, οφείλει να πάρει συγκεκριμένο βάρος.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ*

(πριν την εγκυμοσύνη)

Μέσος Όρος αύξησης βάρους κατά το 2ο-3ο τρίμηνο Εύρος συνολικής πρόσληψης βάρους (κιλά)
<18,5 Λιποβαρής 0,5 kg/εβδομάδα 12,5-18,0
18,5-24,9 Φυσιολογικού βάρους 0.4 kg/ εβδομάδα 11,5-16,0
25,0-29,9 Υπέρβαρη 0.3 kg/ εβδομάδα 7,0-11,5
>30 Παχύσαρκη 0.2 kg/ εβδομάδα 5,0-9,0

 

Πίνακας* O ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος του σώματος πριν την εγκυμοσύνη (kg) με το τετράγωνο του ύψους (m)

 

ΠΩΣ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ;

Ευτυχώς, τα κιλά που θα πάρουμε στην εγκυμοσύνη δεν καταλήγουν όλα στους γοφούς ή στην περιφέρειά μας. Το σώμα σας αλλάζει και, για να συμβούν αυτές οι αλλαγές, τα κιλά αξιοποιούνται από τον οργανισμό σας. Η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 10-17 κιλά, με μέσο

όρο περίπου τα 12 κιλά. Αναλυτικά:

Εναπόθεση λίπους και πρωτεϊνών 2000 γραμ.
Εξωκυττάριο υγρό 2000 γραμ.
Όγκος αίματος (αύξηση βάρους) 1500 γραμ.
Αυξημένο βάρος στήθους 1000 γραμ.
Αύξηση μεγέθους μήτρας 500 γραμ.
Αμνιακό υγρό 1000 γραμ.
Πλακούντας 500 γραμ.
Έμβρυο 3500 γραμ.
Σύνολο 12000 γραμ. (12 κιλά)

*Κατανομή του βάρους κύησης

 

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ

  • Εάν η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μικρότερη από την συνιστώμενη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και γέννηση ενός βρέφους με χαμηλό βάρος.
  • Εάν πριν την εγκυμοσύνη είστε στην κατηγορία λιποβαρής, δηλαδή έχετε ΔΜΣ < 19 kg/m2, πρέπει να αυξήσετε το βάρος σας 12-18 κιλά κατά την κύηση, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στη σωστή και καλύτερη ανάπτυξη του μωρού σας.
  • Αντιθέτως, εάν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη (ΔΜΣ ≥ 25 ή ≥ 30kg/m2), ή εάν πάρετε περισσότερο βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση διαβήτη κύησης ή υπέρτασης. Επιπλέον, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καισαρική, κίνδυνος για πρόωρη γέννα και γέννηση νεογνού μεγάλου σωματικού βάρους.
  • Εάν κατά την κύηση, αυξήσετε περισσότερο το βάρος σας από το συνιστώμενο, τότε η επαναφορά στο βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη θα είναι πολύ δύσκολη.

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ένας εύκολος και υπέροχος τρόπος να χάσετε το βάρος που αποκτήσατε στην εγκυμοσύνη.

Comments are closed.