Γλυκαιμικός Δείκτης και Σωματικό Βάρος

Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών
30 Οκτωβρίου, 2015
Εγκυμοσύνη! Πόσο βάρος μπορώ να πάρω για να είναι υγιές το μωρό μου;
4 Νοεμβρίου, 2015

Γλυκαιμικός Δείκτης και Σωματικό Βάρος

 

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (γάλα, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, κ.α.) αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει την γλυκόζη του αίματος (το “ζάχαρο” του αίματος όπως λέμε στην καθημερινή γλώσσα) και αφορά στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των υδατανθράκων, ενώ η ποσότητα του τροφίμου παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών, τόσο λιγότερο είναι το “ζάχαρο” του αίματος μετά την κατανάλωση τους.

Από τι επηρεάζεται ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΠ);

  1. Είδος του τροφίμου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλό. Για παράδειγμα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με τα λευκά.

2. Τροφιμα με φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης και με αυτόν τον τρόπο μειώνουν το ΓΔ ενός τρόφιμου και ενός γεύματος. Για παράδειγμα, τα φρούτα  ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με τους χυμούς φρούτων.

  1. Χρόνος μαγειρέματος. Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο υψηλότερο ΓΔ έχουν. Για παράδειγμα, τα ζυμαρικά που είναι βρασμένα αρκετή ώρα σε σχέση με τα al dente έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και αυξάνουν περισσότερο το σάκχαρο του αίματος. Το ίδιο ισχύει με το ρύζι, τις πατάτες και τα όσπρια.

4.Σύσταση του γεύματος. Η παρουσία λίπους ή/και πρωτεΐνης μειώνει το ΓΔ. 5. Την οξύτητά τους. Η προσθήκη όξινων ουσιών, όπως ο χυμός λεμονιού ή το ξίδι, μειώνει το ΓΔ των τροφών.

 

Μια διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα με χαμηλό και μέτριο γλυκαιμικό δείκτη έχει δείξει πολλά και σημαντικά οφέλη:

  • Η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό
  • οι απαιτήσεις για ινσουλίνη μικραίνουν
  • ο οργανισμός προστατεύεται από τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου
  • μείωση του αισθήματος πείνας
  • μειώνεται ο ρυθμός αποθήκευσης σωματικού λίπους.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πολλές από τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχουν πολλές φυτικές ίνες. Τέτοιου είδους τροφές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της διαχείρισης του σωματικού μας βάρους αλλά και στη καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

 

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης των τροφών.

Χαμηλός: Κάτω από 55. Περιέχεται στο πολύσπορο ψωμί, στα δημητριακά και στα μακαρόνια ολικής άλεσης, στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά(μπάμιες, μπρόκολο, ντομάτα, μελιτζάνα κ.α.), στα όσπρια, σε όλα τα γαλακτοκομικά, στα αβγά, στους κολοκυθόσπορους, στην μαύρη σοκολάτα, στο ταχίνι ,στο μέλι  κ.α.

Μέτριος: 55-69. Περιέχεται στο ρύζι, στην πίτα για σουβλάκι, στα μπισκότα με φυτικές ίνες, στις ρυζογκοφρέτες , στις μπάρες δημητριακών, στο χαλβά, στα καρύδια, στα παξιμάδια, στα ξερά σύκα, στη σταφίδα, στα κεράσια, στο καρπούζι, στα βερίκοκα κ.α.

Υψηλός: Πάνω από 70. Περιέχεται στο άσπρο ψωμί, στις πατάτες, στο ποπκόρν, στην κολοκύθα, στους χουρμάδες, στο καλαμπόκι, στα κάστανα, στις τυποποιημένες σάλτσες, στις κοινές φρυγανιές στα κρακερς ολικής αλέσεως κ.α.

Τροφές με μηδενικό Γ.Δ.: Οι τροφές που δεν περιέχουν υδατάνθρακες, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα έλαια, το βούτυρο κ.ά., δεν έχουν γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο περιέχουν λίπος ή πρωτεΐνη και σίγουρα πολλές θερμίδες.

Comments are closed.