Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου (κοινώς «καούρα»), είναι μια κατάσταση όπου το γαστρικό οξύ επιστρέφει προς τον οισοφάγο, λόγω της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που φυσιολογικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν παραμείνει «ανοιχτός», τότε το φαγητό παλινδρομεί από το στομάχι και νιώθουμε το γνωστό «κάψιμο» στον οισοφάγο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και επιδεινώνεται συνήθως μετά τη λήψη τροφής. Επιδεινωτικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και το αυξημένο σωματικό βάρος.
Υπολογίζεται ότι 4 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ταλαιπωρούνται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Το αίσθημα καύσου επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την κατανάλωση τροφών με χαμηλό pH όπως είναι το κρέας, τα γλυκά, η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα junk food, τα φρούτα πλούσια σε φρουκτόζη, ο καφές και το αλκοόλ. Συστήνεται η κατανάλωση αλκαλικών τροφών που φαίνεται πως συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Αλκαλικές τροφές:
Λαχανικά:
Σπαράγγι, Αγκινάρες, Λάχανο, Μαρούλι, Κρεμμύδι, Κουνουπίδι, Ραπανάκι, Λυκοτρίβολο, Μπιζέλια, Φρέσκο κολοκυθάκι, Κόκκινο Λάχανο, Πράσα, Κάρδαμο, Σπανάκι, Γογγύλι, φαγώσιμοι Βολβοί, Καρότο, Φασολάκια, Παντζάρι, Σκόρδο, Σέλινο, Αγρωστώδη (σιτάρι, το κριθάρι κλπ.), Αγγούρι, Μπρόκολο, Λάχανο,Λαχανάκια Βρυξελλών, Λεμόνι, Λάιμ, Αβοκάντο, Ντομάτα.
Λίπη και Έλαια
Λινάρι, Αβοκάντο, Ελαιόλαδο, Κοκοφοινικέλαιο.
Φρούτα
Γκρέιπ φρουτ, Καρπούζι (είναι σχεδόν ουδέτερο), Μπανάνες, μήλα, βερίκοκα, αβοκάντο, μπανάνες, βατόμουρα, πεπόνι, φρέσκια καρύδα, κεράσια, σύκα, αχλάδια, πορτοκάλια, ανανάς, ροδάκινα, σταφίδες, σταφύλια, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, λεμόνια και γλυκολέμονα, τα νεκταρίνια, τα σμέουρα, ντομάτα, μανταρίνια, τα περισσότερα τροπικά φρούτα, καρπούζι, φράουλες
Ποτά – Ροφήματα
Φρέσκος χυμός λαχανικών, Καθαρό νερό (αποσταγμένο ή ιονισμένα), Νερό με λεμόνι (νερό με φρέσκο λεμόνι ή λάιμ), Τσάι, Μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας
Αλκαλικοί Σπόροι, ξηροί καρποί και σιτηρά
Αμύγδαλα, Κολοκύθι, Ηλιοτρόπιο, Σουσάμι, Λινάρι,Φακή, Κύμινο (σπόροι)