Βηματομετρητής: Ένα βήμα προς την υγεία

Το μηχάνημα Fit Mate και πως λειτουργεί
13 Μαρτίου, 2015
Κινόα – To αρχαίο “superfood”
24 Σεπτεμβρίου, 2015

Βηματομετρητής: Ένα βήμα προς την υγεία

Με κάθε νέα εγγραφή έχετε δώρο έναν βηματομετρητή ακριβείας  ο οποίος μετράει και θερμίδες.

vimatometritis-image-1

Περπατάτε, κάνει καλό

Το περπάτημα είναι ίσως η ευκολότερη μορφή άσκησης που μπορεί να γίνει οπουδήποτε κι από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και σημαντικά, καθώς προσφέρει:

• Βελτιωμένη καρδιοαναπνευστική και κυκλοφορική λειτουργία.
• Έλεγχο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης. ➔Βελτίωση της οστικής πυκνότητας. ➔Μείωση της αρτηριακής πίεσης. ➔Μυϊκή ενδυνάμωση. ➔Καύση θερμίδων και καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. ➔Αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης και τόνωση της διάθεσης.
Η ιδέα βασίζεται στο ότι όταν γνωρίζετε τις αποστάσεις που διανύετε, μπορείτε να βάζετε συγκεκριμένους στόχους για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, π.χ. να κάνετε την ίδια απόσταση σε λιγότερο χρόνο.

vimatometritis-image-2

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το βηματομετρητή, ο οποίος τοποθετείται στη μέση και μετρά τα βήματά σας όταν περπατάτε ή τρέχετε.
Μπορείτε να τον φοράτε ολόκληρη την ημέρα για να δείτε πόσα βήματα κάνετε αυτή την περίοδο καθημερινά και, αφού μετρήσετε 1-2 εβδομάδες, να υπολογίσετε το μέσο όρο ανά ημέρα. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τον αριθμό αυτό όσο μπορείτε, για παράδειγμα 250-500 βήματα την ημέρα, έως ότου φτάσετε στο στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα που αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Βέβαια, αυτό το όριο μπορεί να είναι διαφορετικό για παιδιά, ηλικιωμένους και σε όσους έχουν χρόνιες παθήσεις.
Περίπου 1.200-1.600 βήματα ισοδυναμούν με 1 χιλιόμετρο, ανάλογα με το μήκος του διασκελισμού σας, με την το πόσο γρήγορα περπατάτε ή με το εάν τρέχετε. Φορέσετε το βηματομετρητή σας, μηδενίστε τον και διανύστε μια συγκεκριμένη γνωστή απόσταση π.χ. ενός χιλιομέτρου (ή μισού), πρώτα περπατώντας και μετά κάνοντας τζόγκινγκ, ώστε να καταλάβετε πόσα βήματα χρειάζεστε για να καλύψετε αυτή την απόσταση.

vimatometritis-image-3

Ανάλογα με το ρυθμό της άσκησης, υπολογίζονται και οι θερμίδες που καίτε.
• Βάδισμα με περίπου 3,2-4 χλμ. την ώρα,( χαλαρό ) ισοδυναμεί με κατανάλωση 3,5 θερμίδων ανά κιλό σωματικού βάρους την ώρα.
• Βάδισμα με ταχύτητα 5,5 χλμ. την ώρα, ( γρήγορο ) ισοδυναμεί με κατανάλωση 5,3 θερμίδων ανά κιλό σωματικού βάρους την ώρα.
Παράδειγμα; Για 70 κιλά σωματικού βάρους και χρόνο άσκησης μισής ώρας, στην πρώτη περίπτωση αντιστοιχεί συνολική κατανάλωση 122 θερμίδων (3,5 x 0,5 x 70) ενώ για την δεύτερη 185 θερμίδων (5,3 x 0,5 x 70).
Η άσκηση για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να επαναλαμβάνεται το λιγότερο τρεις φορές την εβδομάδα και για 30΄ ενώ το προτεινόμενο είναι 5 φορές. . Αν δεν προλαβαίνετε να περπατάτε 30΄, μπορείτε να τα κάνετε διακοπτόμενα μέσα στην ημέρα, δηλαδή 15΄ το πρωί και 15΄ το βράδυ.

vimatometritis-image-4

Βάλτε το στόχο (εφόσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη) να αυξήσετε την ένταση του περπατήματός σας μέχρι να φτάσετε σε αυτό το επίπεδο της μέσης καρδιακής συχνότητας (ΜΚΣ) ξεκινώντας από το 50-65%.

Ο τύπος με τον οποίο υπολογίζεται η ΜΚΣ είναι ο εξής: ΜΚΣ = 220 μείον την ηλικία. Για παράδειγμα, για έναν άνθρωπο ηλικίας 40 ετών η μέγιστη καρδιακή συχνότητα είναι: 220 – 40, δηλαδή 180 παλμοί το λεπτό.

Περπάτημα στο 50-65% της ΜΚΣ σημαίνει 90-117 παλμούς το λεπτό. Επαναλαμβάνουμε ότι αυός ο στόχος δεν πρέπει να ισχύει για άτομα στα οποία η έντονη σωματική άσκηση αντενδείκνυται. Σε κάθε τέτοια περίπτωση πριν την άσκηση να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αθλητιατρική Εταιρεία, αν περπατάτε τόσο, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση.

vimatometritis-image-5

Comments are closed.