Απώλεια μαλλιών και διατροφικές συστάσεις

Έχω αυξημένο ουρικό οξύ. Τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;
13 Ιουνίου, 2016
Σου αρέσει το γιαούρτι, αλλά όχι σκέτο;
28 Δεκεμβρίου, 2016

Απώλεια μαλλιών και διατροφικές συστάσεις

Μια καθημερινή απώλεια 50 – 100 τριχών που γίνεται εμφανής στο μπάνιο ή στο μαξιλάρι, είναι φυσιολογική και αναμενόμενη για κάθε άνθρωπο καθώς είναι μέρος της αναγέννησης και αναδόμησης των τριχών. Επίσης φυσιολογική είναι και μια ήπια εποχική τριχόπτωση την άνοιξη ή το φθινόπωρο ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των τριχοθυλακίων στις εποχιακές επιδράσεις του περιβάλλοντος. Ωστόσο, εκτός από τη φυσιολογική τριχόπτωση, μπορεί να παρατηρηθεί αλωπεκία που εμφανίζεται ως εξής :

  1. Λέπτυνση και ελάττωση του μεγέθους των τριχών λόγω εξασθένισης και αποδυνάμωσης τους.
  2. Προοδευτική απώλεια τριχοφυΐας.

Πιο συχνό είδος αλλωπεκίας σε άνδρες και γυναίκες είναι η ανδρογεννετική αλωπεκία που αποτελεί συνολικά το 95 % των περιπτώσεων στους άνδρες. Εμφανίζεται ως αραίωση στο μπροστινό, στο επάνω τμήμα και στην κορυφή του τριχωτού. Ανάλογα με τον τύπο αλωπεκίας υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες από δερματολόγο που ξεκινάνε από λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους εώς και την μεταμόσχευση μαλλιών αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Διατροφικές συμβουλές

Πολλές φορές η απώλεια τριχών σχετίζεται και με ελλείψεις κάποιων θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε φυσιολογικά από τη διατροφή. Τέτοιες ελλείψεις μπορεί να αποτελούν το βασικό πρόβλημα ή να επιδεινώσουν κάποια μορφή αλωπεκίας που ήδη υπάρχει. Τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην καλή υγεία των μαλλιών είναι τα εξής : πρωτεΐνες, σίδηρος, βιταμίνη C, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6 και  φυλλικό οξύ.

  1. Πρωτεΐνες : Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από κερατίνη, μια πρωτεΐνη που παράγει ο κάθε τριχοθύλακας. Η γενική σύσταση για τον πληθυσμό είναι το 1-1,5g ανά κιλό σωματικού βάρους. Σε κάθε περίπτωση η κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών του κάθε ατόμου ξεχωριστά είναι μείζονως σημασίας ζήτημα και επηρεάζει και την ποιότητα της τρίχας του μαλλιού. Οι βασικές πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα όσπρια.
  2. Σίδηρος, χαλκός και ψευδάργυρος : Διατροφικές πηγές σιδήρου χαλκού και ψευδαργύρου είναι το κόκκινο και λευκό κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί (χαλκός, ψευδάργυρος).
  3. Βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, φυλικό οξύ : Όπως συμβαίνει με τον σίδηρο και τα υπόλοιπα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η διατροφική έλλειψη βιταμινών οδηγεί σε μη επαρκή παραγωγή τρίχας. Οι κύριες διατροφικές πηγές είναι το κόκκινο κρέας (Α, Β6, Β12, φυλικό οξύ), το κοτόπουλο και το ψάρι (Β6, Β12), τα γαλακτοκομικά και τα αβγά (Α, Β6, Β12), τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως (Β6, φυλικό οξύ) και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (Α, φυλικό οξύ). Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, η πράσινη πιπεριά, η τομάτα, το ακτινίδιο, η φράουλα, τα κραμβοειδή λαχανικά (το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, η λαχανίδα, η ρόκα και το ραπανάκι).

Κοιτώντας τις διατροφικές πηγές των απαραίτητων συστατικών για  υγιή μαλλιά, παρατηρούμε οτι όλες οι ομάδες τροφίμων περιέχουν τα συστατικά αυτά. Κανένα από τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι πιο απαραίτητο από τα άλλα, συνεπώς και καμιά ομάδα τροφίμων δεν θα πρέπει να προτιμάται εις βάρος κάποιας άλλης. Μια ισορροπημένη διατροφή όπου περιορίζονται οι ‘κενές’ θερμίδες και προσαρμόζεται σωστά στις ανάγκες του κάθε ατόμου θα ήταν το καλύτερο δώρο τόσο για τη συνολική σας υγεία, όσο και για την εμφάνιση των μαλλιών σας.

Comments are closed.