Απώλεια βάρους – Τι θα πρέπει να γνωρίζετε!

Ρόφημα με καραμέλα και μπαχαρικά
13 Ιανουαρίου, 2017
Ο πρώτος έλληνας διαιτολόγος
3 Φεβρουαρίου, 2017

Απώλεια βάρους – Τι θα πρέπει να γνωρίζετε!

1) Πώς χάνω βάρος;

Για να χάσει κάποιος βάρος είναι απαραίτητο ανά ημέρα να προσλαμβάνει από την τροφή του λιγότερες θερμίδες, ενέργεια δηλαδή, από αυτές που καταναλώνει (αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας). Για να το πετύχετε αυτό απαιτείται να κάνετε κάποιες αλλαγές κυρίως στην διατροφή σας, αλλά ίσως και γενικότερα στην καθημερινότητα σας. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ΄΄αδυναμιών΄΄ σας και να στηρίζονται στα ΄΄δυνατά΄΄ σας σημεία, όσον αφορά τη διατροφή. Η απώλεια βάρους θα προέλθει τελικά αν οι αλλαγές καταφέρουν να εξασφαλίσουν το αρνητικό ισοζύγιο και μάλιστα ο ρυθμός απώλειας εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθος του αρνητικού ισοζυγίου.
2) Πόσο καιρό θα μου πάρει να χάσω το βάρος που θέλω;
Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται πρώτον από τον αριθμό των κιλών που θέλετε να χάσετε και δεύτερον από το μέγεθος της προσπάθειας που είστε διατεθειμένοι να καταβάλετε. Ένας καλός στόχος για αρχή, είναι να χαθεί βάρος ίσο με το 5 έως 10 % του αρχικού σωματικού βάρους, σε 3 με 6 μήνες. Ο στόχος για την ταχύτητα απώλειας βάρους θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και να ανταποκρίνεται : στην κατάσταση της υγείας σας, στον φόρτο του καθημερινού προγράμματος σας, στην ηλικίας σας και στο φύλο σας. Για να είναι υψηλός ο ρυθμός απώλειας βάρους, σημαντικό ρόλο θα έχουν επίσης : ο τρόπος σίτισης σας, η δυνατότητα για σωματική δραστηριότητα, η ικανότητα εξεύρεσης λύσεων και διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων, όπως επίσης το μέγεθος του κινήτρου και η ιδιοσυγκρασία του ατόμου.
3) Πως η απώλεια βάρους θα με ωφελήσει περισσότερο;
Στην απώλεια βάρους, το σημαντικότερο από άποψη υγείας αλλά και αισθητικού αποτελέσματος είναι η απώλεια λίπους. Κατά πόσο όμως το βάρος που θα χάσετε θα είναι κυρίως λίπος; Αυτό εξαρτάται αφενός από την αρχική κατάσταση που βρίσκεται το σώμα σας, αφετέρου από τον τρόπο που θα επιτύχετε την απώλεια βάρους. Το φύλο, η ηλικία, η κατάσταση της υγείας σας αλλά κυρίως η σύσταση του σώματος σας στην αρχή της προσπάθειας θα προκαθορίσουν εν μέρει το αποτέλεσμα. Για να επιτευχθεί μεγαλύτερη απώλεια λίπους έναντι των υπολοίπων ΄΄ωφέλιμων΄΄ ιστών, η προσπάθεια σας καλό θα είναι να διέπεται από τα εξής : 1. Βελτίωση της ποιότητας της διατροφής : Η μείωση των θερμίδων σε σημαντικό βαθμό να προέρχεται από την αντικατάσταση των ποιο ανθυγιεινών τροφίμων πλούσιων σε κενές θερμίδες (΄΄κακά΄΄ λιπαρά και ζάχαρη) από τρόφιμα που είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά και αραιότερα σε θερμίδες (φρούτα, λαχανικά, ακατέργαστα δημητριακά και άλιπα κρεατικά). 2. Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας : Όσο κάνετε την προσπάθεια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώσετε τις σωματικά δραστήριες ασχολίες σας, επαναπαυόμενοι στην δίαιτα. Αντίθετα συστήνεται να αυξήσετε την ένταση και την συχνότητα των ασχολιών αυτών, ειδικά αν πριν ήσασταν σωματικά αδρανείς. Ένα ενεργό σώμα κατά την απώλεια βάρους τείνει να διατηρεί τους μύες αλώβητους από αυτή. Έτσι η πτώση στην ζυγαριά θα αντανακλά κυρίως στην μείωση του πλεονάζοντος λίπους το σώμα.

4) Πως θα μπορώ να συνεχίζω την προσπάθεια;
Η απάντηση στην ερώτηση αυτή έχει να κάνει πρώτον με την απώλεια βάρους που πετυχαίνετε (ικανοποίηση) και δεύτερον με την προσπάθεια που καταβάλετε (μόχθος). Η διαδικασία της απώλειας θα είναι χρονοβόρα και το αποτέλεσμα της θα φαίνεται σταδιακά, σε αντίθεση με την προσπάθεια που θα καταβάλετε η οποία από την αρχή θα είναι υψηλή. Για αυτό τον λόγο, τόσο το υποκειμενικό σας μάτι, όσο και το υποκειμενικό μάτι των γύρω σας πιθανώς να αργήσουν να αντιληφθούν την απώλεια, ώστε να σας επιβραβεύσουν. Μην ξεχνάτε, τουλάχιστον στην αρχή να αντλείτε ικανοποίηση περισσότερο από την προσπάθεια που καταφέρνετε και λιγότερο από το αποτέλεσμα της, γιατί αυτό δεν έχει φανεί ακόμα.

Επίσης, θα τύχει κάποιες φορές να παρασυρθείτε και να φάτε κάτι εκτός προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλετε στον εαυτό σας να ξεπεράσετε το γεγονός και να μην προσπαθήσετε τις επόμενες μέρες να καλύψετε την διαφορά.

Μια τέτοια συμπεριφορά θα οδηγούσε σε επανάληψη και διαιώνιση των παρασπονδιών. Το μέγεθος της προσπάθειας που θα καταβάλετε εξαρτάται από τον ρεαλισμό του στόχου που είχατε θέσει και από το πόσο καλά οργανώσαμε την προσπάθεια σας. Ο ρεαλισμός του στόχου σας και ένας υγιεινός και κατάλληλος για εσάς τρόπος για να τον επιτύχετε εξασφαλίζουν ότι το σώμα σας θα ΄΄αντισταθεί΄΄ όσο γίνεται λιγότερο στην αλλαγή που του προτείνετε. Ο σωστός προγραμματισμός τον γευμάτων, ώστε να αποφεύγετε να τρώτε όταν δεν χρειάζεται, αλλά συγχρόνως να μην μένετε νηστικοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πρωταρχικής σημασίας για να υπάρχει καλό αποτέλεσμα με σχετικά χαμηλή προσπάθεια. Για τον προγραμματισμό των γευμάτων πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στα σωστά τρόφιμα, ώστε να υπάρχει πάντα η σωστή, υγιεινή και νόστιμη επιλογή η οποία θα μας προστατεύσει από τον διαρκή πειρασμό.

 

Comments are closed.