Έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Τι πρέπει να κάνω;

ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙHΘΗΣΗ : 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
19 Οκτωβρίου, 2015
Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών
30 Οκτωβρίου, 2015

Έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Τι πρέπει να κάνω;

 

 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια σύνθετη πολυσυστηματική ενδοκρινική και μεταβολική διαταραχή, που αρκετές φορές μπορεί να είναι και κληρονομική. Αποτελεί μια σοβαρή πάθηση, η οποία πλήττει χιλιάδες γυναίκες και  χαρακτηρίζεται από ορμονική ανισορροπία. Μπορεί να μειώσει σημαντικά τη γονιμότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο της αποβολής, ενώ είναι η πιο κοινή ενδοκρινική ασθένεια μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Συμπτώματα ΣΠΩ

Τα συμπτώματα που εμφανίζει δεν είναι τα  ίδια σε όλες τις γυναίκες. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι:

 • Διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου (ακανόνιστος καταμήνιος κύκλος ή αμηνόρροια)
 • Υπογονιμότητα.
 • Αύξηση της τριχοφυΐας (στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη)
 • Λιπαρότητα και ακμή
 • Κοιλιακός πόνος
 • Αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία, συνήθως συσσώρευση λίπους στην κοιλιά
 • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
 • Δυσανεξία στους υδατάνθρακες και αντίσταση στην ινσουλίνη
 • Υψηλή χοληστερίνη
 • Υψηλή πίεση
 • Ανδροειδής τριχόπτωση
 • Υπερχρωματικά στίγματα και λεκέδες
 • Ροχαλητό και αϋπνίες κατά τον ύπνο
 • Κυκλοθυμική διάθεση

Συνήθως βρίσκουμε ένα ή δύο απ’ αυτά τα συμπτώματα, σε διαφορετική βαρύτητα, σε γυναίκες που παρουσιάζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σπάνια βρίσκουμε περισσότερα από αυτά και σχεδόν ποτέ όλα μαζί.

Πως επηρεάζει η διατροφή το ΣΠΩ

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία  του σύνδρομου των πολυκυστικών ωοθηκών, αφού το σύνδρομο συνοδεύεται από μεταβολικές διαταραχές.

Έχει αποδεδειχθεί ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές δράσεις στο σύνδρομο. Σε γυναίκες με αυξημένο βάρος (υπέρβαρες-παχύσαρκες)  μια απώλεια βάρους 5-10% του συνολικού βάρους μπορεί να εμφανίσει βελτίωση στο σύνδρομο.

Η απώλεια βάρους μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τις συγκεντρώσεις των ανδρογόνων  του ορού, το μέγεθος των ωοθηκών και τον αριθμό των κύστεων των ωοθηκών. Αυξάνει επίσης την ωορρηξία και τη γονιμότητα και βελτιώνει τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων του πλάσματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προτείνεται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής το οποίο να περιλαμβάνει:

 1. Μικρά και συχνά γεύματα. Συγκεκριμένα 4-5 ανά ημέρα (3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ).

 

 1. Ποικιλία τροφίμων: Δηλαδή φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου του αίματος, στη βελτίωση της χρήσης ινσουλίνης και στην ομαλοποίηση των επιπέδων των ορμονών.

 

 1. Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων λαχανικών εποχής και φρούτων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

 

 1. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: π.χ. ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως κ.λπ.,

 

 1. Μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε απλά σάκχαρα όπως γλυκά, ροφήματα και γενικά ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, διότι επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση.

 

 

 1. Πρόσληψη πρωτεϊνών κυρίως από άπαχο κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

 

 1. Μείωση της κατανάλωσης πλούσιων λιπαρών, όπως βούτυρο, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, κ.λπ.

 

 1. Επαρκή πρόσληψη υγρών όπως, νερό, φυσικών χυμών, χαμηλής ή καθόλου περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και άλλα αφεψήματα.

 

 1. Περιορισμός των τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφών.

 

 1. Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού και ενίσχυση του γεύματος με μπαχαρικά.

 

 1. Προτίμηση των φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο.

 

 1. Αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και θαλασσινών (πλούσιες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων).

Comments are closed.