Έχω αυξημένο ουρικό οξύ. Τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;

Σουβλάκι με Κοτόπουλο «Μεσογειακό» και Λαχανικά
13 Ιουνίου, 2016
Απώλεια μαλλιών και διατροφικές συστάσεις
28 Δεκεμβρίου, 2016

Έχω αυξημένο ουρικό οξύ. Τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;

 

Τα άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να δίνουν  ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε πουρίνες.

Οι πουρίνες είναι ένα τμήμα των νουκλεϊκών οξέων (DNA,RNA)  του οργανισμού μας, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ, το οποίο φυσιολογικά, αποβάλλεται κυρίως μέσω των ούρων.

Η αύξηση του ουρικού οξέος ωφελείται σε ποικίλα αίτια, όπως για παράδειγμα σε γενετικούς παράγοντες, σε υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και τροφών πλούσιων σε πουρίνες αλλά και στη μειωμένη αποβολή του μέσω των ούρων.

 

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πουρινών

Αντζούγιες

Αυγά ψαριών

Γλυκό ψωμί

Εγκέφαλος ζώων

Ζαρκάδι

Κιμάς κρέατος

Κολιός

Κονσερβοποιημένος ζωμός κρέατος

Μύδια

Νεφρά ζώων

Πέρδικα

Ρέγκα

Σάλτσα κρέατος

Σαρδέλα

Σκουμπρι

Χήνα

Καλό θα ήταν άτομα με οξεία ή χρόνια ουρική αρθρίτιδα να αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα.

Τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Κρέας και ψάρια πλην των προαναφερθέντων
Πουλερικά
Οστρακοειδή
Λαχανικά
Φασόλια
Φακές
Σπαράγγια
Μανιτάρια
Αχλάδια
Σπανάκι
Αρακάς

Η χρήση αυτών των τροφίμων πρέπει να γίνεται με προσοχή.

 

Τρόφιμα με μηδαμινή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Αλάτι, καρυκεύματα

Αναψυκτικά

Αυγό

Βούτυρο-μαργαρίνη (με μέτρο)

Γάλα και τα προϊόντα του

Ελαιόλαδο

Ελιές

Ζάχαρη και γλυκά(με μέτρο)

Καφές τσάι κακάο

Μέλι

 

Ξηροί καρποί

Ξύδι

Όλα και τα φρούτα και τα λαχανικά *(προσοχή στο αβοκάντο)

Παγωτό ζελέ μαρμελάδα

Σοκολάτα (με μέτρο)

Τουρσιά

Ψωμί και άλλα δημητριακά

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  1. Λήψη νερού: Με την κατανάλωση νερού (>2 lt/μέρα) διευκολύνεται η αποβολή του ουρικού οξέως από τον οργανισμό μας.
  2. Απώλεια βάρους: Άτομα με περιττό βάρος θα βοηθηθούν μέσω της σταδιακής απώλειας του.
  3. Αποφυγή μεγάλων γευμάτων το βράδυ.
  4. Αποφυγή αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος δυσκολεύει την αποβολή του ουρικού οξέως. Αποφύγετε το αλκοόλ ή μειώστε την κατανάλωσή του έως 3 φορές/εβδομάδα.
  5. Χρήση ελαιολάδου: Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ουρικού οξέως.
  6. Καφές και τσάι: Μπορούν να καταναλώνονται καθώς καφεΐνη δεν μετατρέπεται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό.

Comments are closed.