Τα άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε πουρίνες.
Οι πουρίνες είναι ένα τμήμα των νουκλεϊκών οξέων (DNA,RNA) του οργανισμού μας, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ, το οποίο φυσιολογικά, αποβάλλεται κυρίως μέσω των ούρων.
Η αύξηση του ουρικού οξέος ωφελείται σε ποικίλα αίτια, όπως για παράδειγμα σε γενετικούς παράγοντες, σε υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και τροφών πλούσιων σε πουρίνες αλλά και στη μειωμένη αποβολή του μέσω των ούρων.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πουρινών
|
Καλό θα ήταν άτομα με οξεία ή χρόνια ουρική αρθρίτιδα να αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα.
Τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες.
Κρέας και ψάρια πλην των προαναφερθέντων Πουλερικά Οστρακοειδή Λαχανικά Φασόλια Φακές Σπαράγγια Μανιτάρια Αχλάδια ΣπανάκιΑρακάς |
Η χρήση αυτών των τροφίμων πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Τρόφιμα με μηδαμινή περιεκτικότητα σε πουρίνες.
Αλάτι, καρυκεύματα
Αναψυκτικά Αυγό Βούτυρο-μαργαρίνη (με μέτρο) Γάλα και τα προϊόντα του Ελαιόλαδο Ελιές Ζάχαρη και γλυκά(με μέτρο) Καφές τσάι κακάο Μέλι
|
Ξηροί καρποί
Ξύδι Όλα και τα φρούτα και τα λαχανικά *(προσοχή στο αβοκάντο) Παγωτό ζελέ μαρμελάδα Σοκολάτα (με μέτρο) Τουρσιά Ψωμί και άλλα δημητριακά |
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ