Άρωμα κανέλας!

«Superfoods: μύθος ή αλήθεια;»
13 Ιανουαρίου, 2017
Εύκολες μπάρες δημητριακών με βρώμη
13 Ιανουαρίου, 2017

Άρωμα κανέλας!

Cinnamon sticks and anise stars over wooden table, above view

Η κανέλα είναι ένα διάσημο μπαχαρικό, που δεν δίνει ξεχωριστό άρωμα και υπέροχη γεύση σε πολλά φαγητά, και δε λείπει από καμία ελληνική κουζίνα. Βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Cinnamomum και  χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία αλλά και την ιατρική.

Η κανέλα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κουζίνα πολλών πολιτισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα σε αλμυρά, όπως για παράδειγμα στο κοκκινιστό κρέας ή στη παρασκευή του κιμά ή ως αρωματικό σε διάφορα γλυκά, όπως μηλόπιτα, ρυζόγαλο, κρέμες, λουκουμάδες, κουλούρια κανέλας και σιροπιαστά γλυκά. Επιπλέον, είναι ιδανική για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών και λικέρ, αλλά και για γλυκαντικό σε καφέδες και αναψυκτικά.

Η κανέλα έχει πολλές ευεργετικές δράσεις και είναι προστατευτική για πολλές ασθένειες. Συγκεκριμένα, έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, αντιεπιληπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα, είναι προστατευτική για το έλκος και το διαβήτη, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου αλλά και στον σωστό έλεγχο της γλυκόζης του αίματος. Τέλος, έχει διουρητική και εφιδρωτική δράση, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα και την πέψη.

Η κανέλα έχει μεγάλη θρεπτική αξία και θα πρέπει να καταναλώνεται ημερησίως, καθώς  αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, φυτικών ινών, σιδήρου και ασβεστίου.

 

 

Comments are closed.